Прочитај ми чланак

„СРБИЈА ЗА СРПСКУ” у БГД: Образ и Наши позвали да се изађе на референдум у Српској

0

Покрет “Образ” и Српски народни покрет “Наши” позвали су јуче на скупу под називом “Србија за Српску” који је одржан на Тргу Републике у Београду све патриоте Републике Српске да подрже референдум и изађу сутра на гласачка места у што већем броју.

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Окупљени грађани носили су плакате са натписима „Србија за Српску“ и „Нећу да издам“, српске и руске заставе, као и обележја родољубивих организација „Образ“, „Наши“ и „Покрет за Србију“.

„Образ” и „Наши” указали су да ће, када се гласа о референдуму, сва пажња домаће и свјетске јавости бити усмјерена ка изражавању воље српског народа у Републици Српској. Са скупа је послата порука јединства српског народа с обе стране Дрине.

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Говорници су истакли потребу да српски народ покаже веру, јединство и истрајност у најважнијим тренуцима, у које спада и референдум о Дану Републике Српске. Дан Републике Српске је заправо њена Крсна слава, Свети првомученик и архиђакон Стефан, који је страдао за Христа управо зато што је смело указивао на издају и неправду својих савременика.

Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

„Потребно је да се сложно одупремо свим спољашњеим притисцима и покушајима да се уруше тековине ослободилачког рата. Оно што такође желимо да нагласимо јесте да су Срби у Србији свим срцем уз браћу у Републици Српској. Јако је важно да грађани Српске сутра изађу и гласају на референдуму”, поручио је Младен Обрадовић, председник покрета „Образ”.

И председник Српског народног покрета „Наши” Иван Ивановић позвао је све грађане Републике Српске који имају право да масовно изађу на гласање и да дају подршку јер је ово, како је истакао, гласање за опстанак Републике Српске.

На скупу су говорили и председник Покрета за Србију Владимир Кршљанин, Дане Чанковић из Покрета „Избор је наш“ и Андреј Фајгељ.

Овим скупом „Образ“ и „Наши” показали су да је Србима у Србији стало до очувања Републике Српске.

Одржавање скупа подршке Републици Српској било је неизвесно готово до самог почетка, будући да су по налогу локалне власти на Тргу републике били постављени монтажни објекти друге манифестације, којима је ремећено окупљање присталица благовремено пријављеног скупа „Србија за Српску“.

Гласање на референдму о Дану Републике Српске у Србији биће организовано од 7 до 19 часова на пет гласачких места у Србији: Београду, Новом Саду, Зрењанину, Суботици и Панчеву. Гласачко право моћи ће да остваре лица која дођу да гласају и покажу важеће документе издате у Републици Српској.