Прочитај ми чланак

СЕДНИЦА ГО СНС Вучић: Србија иде на ванредне изборе

0

БЕОГРАД – Моја одлука је да идемо на изборе, рекао је Александра Вучић на седници Главног одбора Српске напредне странке која се одржава данас у Београду.

Председник СНС и премијер Александар Вучић изјавио је данас да је одлучио да се иде на ванредне парламентарне изборе, како би се разрешио друšтвени сукоб који блокира реформе. Вучић је на седници Главног одбора СНС рекао да је влади портребан пун мандат како би до 2020. довршила започете рефортме, које су Србију извеле на добар и сигуран пут. Одлука о изборима поздрављена је дуготрајним аплаузом 505 чланова Главног одбора странке. Вучић је рекао да је Србија од како је СНС преузела власт у стању латентног друšтвеног сукоба. Странка и влада коју је она формирала наилазе на огроман отпор управо стога што је настојала да разбије блок који су чинили тајкуни, политичари и криминалци, којима није било у интересу да Србија напредује и да се било šта мења. „Отпочели смо сукоб и са њима и са онима међу нама којима је власт само начин за лично богаћење“, рекао је Вучић.

„Центар отпора и овој влади и пристојној и напредној Србији и политици реформи су припадници бивšе лоšе власти и лаžне елите, коју је та власт створила и обезбедила им привилегије“, рекао је Вучић и додао да је тај „центар отпора“ 10 година блокирао било какве промене и напредак земље. „Србија је у стању латентног друштвеног сукоба од када је СНС преузео власт и формирао владу, јер смо решили да разбијемо спрегу политичара, тајкуна, криминала и корупције“, објаснио је Вучић. Превише је у Србији, рекао је, оних који су хтели да живе од својих ставова а не од својих руку, који ничим осим политичким везама нису заслужили оно šто имају, оних који краду“, рекао је, алудирајући на политичке противнике, али и на људе из сопствене странке који су у њу ушили, како је рекао, да би остварили све могуће привилегије.

Лидер напредњака је предложио и одлагање Скупштине СНС-а за 21. мај, после одржавања избора на свим нивоима, како би у случају изборног неуспеха, могао да сноси одговорност пред странком.

„Намера да се предузму мере од који су сви бежали, а пре свега оне на економском плану, донела нам је у старту непријатеље, али сам поносан што смо радили марљиво и вратили Србиј углед у свету какав није имала у новијој историји“, подсетио је Вучић. Србија је данс на добром и стабилном путу, економски и политички, а то нам признају све релевантне иснтитуције и организације у свету, поручио је Вучић. Он је рекао да је за победу потребан карактера, а кад има срца и карактера онда неуспех не постоји, навео је Вучић и поручио да Србија до 2020. мора да буде уређена држава на прагу Европе, а без друштвених сукоба који су сада присутни. „Хоћемо друштво које ће да се одлучи за тежак рад, хоћемо да нам Србија каже да ли хоће исто што и ми, и да поред мене не стоје они који причају исто што и ја а раде оно што су радили они пре мене“, поручио је лидер СНС.

„Хоћу тим који неће да се рекламира, него да ради“, поручио је партијском чланству и додао: „И хоћу да се захвалим мангупима у нашим редовима и пошаљем их тамо где припадају“. Он је позвао напредњаке да не потцене политичке противнике, поžелео им поšтену, озбиљну и одговорну кампању. „А грађани ће умети да изаберу, јер нико не може да заустави Србију на путу ка бољој будућности“, закључио је.

Данашња седница Главног одбору СНС највероватније неће донети изненађења. Врх напредњака, иако се поједини томе противе, повериће лидеру странке и премијеру Александру Вучићу да одлучи о расписивању избора, оцењују саговорници Курира.

Према нашим сазнањима, у врху СНС ипак постоје људи који нису за изборе јер страхују да ће у том процесу изгубити своје позиције, али се не усуђују да то јавно кажу и тако се супротставе мишљењу већине.
– Међу њима је био Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и председник тамошњег одбора СНС, али је онда променио плочу. Схватио је да ће му то донети боље резултате на војвођанским изборима, да ће се окористити о Вучићеву популарност и популарност СНС – каже саговорник Курира.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да на данашњем ГО не треба очекивати турбуленције.
– СНС ће дати зелено светло Вучићу да одлучује о изборима и тако ојачати његову и позицију СНС – сматра Анђелковић.

Извор: Курир