Прочитај ми чланак

„СРБИЈА ЋЕ МОРАТИ ДА НАПРАВИ ДИСТАНЦУ ПРЕМА РУСИЈИ или цела ЕУ агенда пада у воду“

0

Уколико заиста жели у Европску унију, Србија ће морати да устане са две столице и чврсто закорачи ка Бриселу. Највећа препрека на том путу је, заправо, седење и на западној и на руској столици, на шта је поново подсетио високи званичник САД Хојт Брајан Ји.

Он је ову изујаву дао готово у исто време када је председник Србије Александар Вучић поручио да ће до краја мандата 2022. године завршити сав посао потребан за улазак Србије у Европску унију.

Директор Центра за регионалну политику Александар Попов сматра да САД говори директно оно што Европа каже у рукавицама.

– Ји је још једном истакао велике амбиције Русије да учврсти свој утицај на Балкану преко леђа Србије, као што је недавно покушала у Македонији. Проблем је што је Русија исувише пенетрирала у овај простор и задужила Србију. Гласањем против Резолуције о Сребреници, па затим продајом „мигова 29“, они сматрају да су нам изашли у сусрет па очекују противуслугу – тврди Попов.

Како каже, питање је дана када ће се Србија наћи у озбиљној ситуацији.

– Када за годину и по дана дође на дневни ред статус Косова, али и поглавље о усаглашавању са спољном политиком ЕУ, Србија ће морати да направи дистанцу према Русији или ће цела европска агенда пасти у воду. Проблем је што је антиевропско расположење у јавном мњењу све веће, па је тако мање од 50 одсто становника за улазак у ЕУ – објашњава Попов.

Још раније је Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику, рекла да је Србија у врло компликованој међународној позицији

– Још теже је јер се очекивано отопљавање односа измедју Русије и западних партнера чини све мање извесним. Србија мора да се окрене демократским реформама и спољном стратешком циљу, а то су европске интеграције – оценила је тада Јоксимовићева.

Доказ да Србија води нејасну спољну политику јесте и однос према званичницима са Запада и из Русије.

– Изјаве америчких званичника се дочекују на нож, бивши амбасадор Вилијам Монтгомери је практично отеран из Србије, док руски амбасадор Александар Чепурин директно задире у унутрашња питања Београда и то без икакве реакције – наглашава Попов.

А шта је рекао Хојт Ји?

У интервјуу за грчку новинску агенцију АНА-МПА Ји је по други пут у последња два месеца дао савет Србији да „јасно стави до знања државама-чланицама ЕУ да је 100 одсто посвећена пријему“ и да „покаже да подржава визију ЕУ, а не Русије“. Подсећања ради, Ји је крајем октобра приликом посете Србији већ изјавио да „Београд не може да седи на две столице“. Такву изјаву појаснио је у најновијем интервјуу.

– Наш савет Србији (и другим земљама које теже чланству у ЕУ) је да јасно ставе до знања државама-чланицама ЕУ да су 100 одсто посвец́ене пријему, а не да их растржу евентуалне дилеме и супротстављени интереси – рекао је Ји.

Амерички званичник нагласио је да САД не траже од Србије да поквари односе са Русијом или с било којом другом земљом.

– Међутим, Русија гаји визију Балкана која се јасно разликује од визије у Европи (као и наше). Србија би такође требало да на делу и речима покаже да подржава визију ЕУ, а не Русије – истакао је Ји.

Србија би требало на делу и речима да покаже да подржава визију ЕУу, а не Русије, поновио је Хојт Брајан Ји.

Како је рекао, неки кораци које је учинила Србија, подржавајући дестабилизационе, агресивне ставове Русије (укључујући недавно гласање против резолуције УН о руској окупацији и покушају анексије Крима), нису компатибилни с политиком ЕУ.