Прочитај ми чланак

Србија ако хоће да уђе у ЕУ мора да да Војводину

0

Milenko-Jovanov

Покрајински одбор Демократске странке Србије критиковао је данас изјаву известиоца Европског парламента за Србију Јелка Кацина да је тренутак за отварање питања уставног и законског уређења аутономије Војводине сматрајући да она значи да Србија свој пут у Европску унију треба да плати не само Косовом него и Војводином.

У писаној изјави за медије портпарол Војвођанског одбора ДСС Миленко Јованов тврди да је Кацин природу својих намера према Србији показао како током рата у Словенији, тако и касније као известилац ЕП за Србију задирањем у унутрашње ствари Србије и потребом да јој дели лекције и да је понижава, па је, како је рекао, данашња изјава само још једна у низу.

Када је реч о Уставу Србије, Јованов оцењује да је он и донет да би се Србија, како наводи, „одбранила од таквих као што је Кацин“, и поручио да ће о његовог измени одлучити народ Србије.

Јованов сматра да покретање питања уставног и законског уређења аутономије Војводине показује да, како наводи, „то што се власт у Србији одрекла Косова очигледно није довољно“, и да ће се „тек отварати питања – Војводине, Рашке, Републике Српске“.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин оценио је раније данас да је, имајући у виду предстојеће преговоре о чланству Србије у ЕУ ово „прави тренутак за отварање питања уставног и законског уређења аутономије Војводине“, које је по њему „нејасно“.

– Тренутни оквир аутономије је неизвестан и нејасан што спречава Војводину, а самим тим и Србију да развија своје капацитете. Ово је нарочито важно у светлу искоришћавања претприступних, а потом и кохезионих фондова ЕУ који могу искористити само аутономне јединице, као што је Војводина – рекао је Кацин на панелу „Војводина: Изазови на путу демократске консолидације“ у Европском парламенту.