Прочитај ми чланак

Срби са севера КиМ: За нас договори Дачића и Тачија не важе!

0

На заједничкој седници скупштина општина четири српске самоуправе са севера КиМ одбијени су и најновији договори Дачића и Тачија.

На седници скупштина четири српске општине са севера Косова и Метохија окупљени одборници одбили су најновије договоре Дачића и Тачија и потврдили да остају при претходним ставовима, формулисаним још приликом договора Борка Стефановића. На седници су и најоштрије осуђени вандалски напади Албанаца на српске светиње и гробља, као кукавички одговор на уклањање споменика шиптарским теорирстима из центра општине Прешево.

Том приликом је најављено да ће представници Срба размотрити могућност да се организује протест испред Уставног суда у Београду, јер још увек не доноси одлуку поводом захтева да се оцени уставности свих договора који су постигнути између Београда и Приштине.

Закључци са заједничке седнице четири скупштине од 21. 01. 2013.

1. Одборници четири скупштине упознати су са усменом информацијом Заменика директора Канцеларије за КиМ господина Крстимира Пантића о вођеним преговорима у Бриселу.

2. Скупштине општина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток остају при својим ставовима и закључцима донетим на претходним заједничким седницама. Неприхватљиво је успостављање границе и царине на административним прелазима Јариње и Брњак од стране институција тзв. Републике Косово и још једном се инсистира на примени пореском система Републике Србије.

3. Поново се инсистира да се Уставни суд Републике Србије изјасни о уставности донетих уредби Владе Републике Србије, а вези постигнутих договора и споразума Београда са ПИС Приштине.

4. Представници локалних самоуправа траже пријем код председника републике и председника Владе Републике Србије.

5. Најоштрије се осуђују насилнички напади Албанаца на Србе, српска гробља и светиње и друге објекте и институције Срба на Косову и Метохији, као и најновији напад на зграду СО Косовска Митровица.

Звечан,
21.01.2013. године

Председници скупштина општина
Косовска Митровица
Звечан
Зубин Поток
Лепосавић

(Двери)