Прочитај ми чланак

СПАСОЈЕВИЋ: Добро изрежиран догађај, замка у коју је опозиција неспремно упала

0

Доцент Факултета политичких наука Душан Спасојевић оценио је, говорећи о дешавањима испред Скупштине Београда, да је то била "замка за опозицију и добро изрежиран догађај у који су представници опозиције улетели прилично неспремни".

„И онда је то омогућило спинове које смо гледали читав дан на телевизијама које су под контролом владајуће странке. Постоји таква доминација у медијима да ви скоро све можете да представите на начин на који желите“, изјавио је Спасојевић гостујући у Новом дану.


Он истиче и чињеницу да је председник Србије реаговао 15 минута након догађаја испред Скупштине града.

„Све је било спремно. Имали сте аналитичаре спремне у студијима да коментаришу шта се десило. Само је требало да се одигра и било је питање само на који начин ће се одиграти. Они то раде доста паметно“, каже Спасојевић.

Одговарајући на питање о протестима и упаду у зграду Радио телевизије Србије (РТС), Спасојевић сматра да, ако се већ десило, улазак је морао да буде контролисанији и организованији.

„Могли су, рецимо, само лидери странака отићи да разговарају с новинарима, могли су спречити да улази више људи. Разумем да је ствар била хаотична, али морају да уче на примеру и како да минимизирају спин – увек ће Српска напредна странка покушати да ствари прикаже како њима одговара, али питање је да ли се ви нудите на тацни или им то отежавате“, каже он.

Према његовом мишљењу, онако како је изведен, улазак у РТС је био дубоко контрапродуктиван.

Спасојевић оцењује да је оно што ради Бошко Обрадовић, један од лидера Савеза за Србију, његова „зона комфора“.

„То њему супер иде и он се профилише у једног врло уочљивог лидера“, каже он.

Протести су настали ни из чега, што показује изузетно незадовољство грађана. Питање је начина како и када ће се то каналисати.

Коментаришући најаву одласка пред ТВ Пинк, Спасојевић каже да је, имајући у виду шта се десило јуче, забринут због оног што се може догодити на протесту у суботу.

„Мислим да је Жељко Митровић тренутно најсрећнија особа на свету и да он сада смишља какву ујдурму ће да изведе, који тип представе ће то бити. Он има заправо гомилу ствари на располагању и мислим да је прилична грешка идеја да се шета до Пинка“, сматра он.

Додаје да људи који буду тамо морају да буду стрпљиви и да пошаљу јасну поруку, али понавља да је забринут јер, како каже, у масу може да уђе било ко.

Говорећи о изјави Вука Јеремића, који је најавио радикализацију протеста, Спасојевић сматра да је та реч „доста несрећно изабрана“.

„Јасно је да се протест налази у врсти преломне фазе и да постоји нека врста потребе да се он некако интензивира, модификује, радикализује… Опозиција има велики изазов за 13. април – како да организује читаву ствар, шта да понуди грађанима и шта да буде излазна стратегија“, каже он.

Каже да је део проблема то што су протести у неку врсту кризе у последњих неколико недеља.

„Потребно је доста среће и умећа да из тог 13. добијемо некакав резултат“, закључује Спасојевић.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!