Прочитај ми чланак

Социјалиста реформишу странку и постају прогресивци

0

pol sps_620x0

 

Уочи конгреса који ће бити одржан крајем децембра, социјалисти ће спровести опсежно истраживање међу члановима и грађанима да ли би и како била прихваћена евентуална промена имена и симбола странке – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, у случају позитивних реакција, није искључено ни да нови назив, али и политика социјалиста, буду формулисани „на таласу“ нове међународне политичке организације која је у оснивању – „Прогресивна алијанса“ – а чијем чланству СПС тежи.

Лидер СПС Ивица Дачић открио је да већ дуже време размишља да у оквиру предстојећих реформи у странци спроведе свеобухватне промене, не само кадровске и организационе, већ и у имену и заштитном знаку СПС.

Иначе, СПС је одустао од чланства у Социјалистичкој интернационали и већ дуже време ради на придруживању „прогресивцима“, новом покрету који окупља странке лево од центра са циљем да постану противтежа најутицајнијој политичкој организацији у ЕУ – Европској народној партији (ЕПП).

Како нам је потврдила Наташа Гаћеша, интернационални секретар СПС, они су крајем априла учествовали на конференцији у Амстердаму, на којој су обављене припреме за старт ове организације, а да ће крајем године знати више о начину организовања и раду „Прогресивне алијансе“:

– Тема конференције била је како да учинимо прогресивну политику делотворнијом. Потребно је да грађани у нама виде економску алтернативу и да ми, спектром мера, подржимо развој и сигурнији живот грађана. СПС ће и након редизајна у својој суштини бити највиталнија политичка платформа у Србији, отворена за промене, које су услов напретка и развоја.

(Новости)