Прочитај ми чланак

СНС прети: Уколико СПС и УРС не смене своје министре следе избори

0

vlada srbija(Вечерње новости)
Уколико СПС и УРС не буду спремни на оштре кадровске резове, које су већ напредњаци припремили у својим редовима, могуће је да процес реконструкције пропадне и да се иде на ванредне парламентарне изборе у септембру – сазнају „Новости“.

Тензија унутар владајућих странака, а нарочито међу министрима који су у јавности „обележени“ за смену, из дана у дан расте. Кулминација би могла да уследи током предстојећег викенда када се очекује да напредњаци „повуку ногу“ и обелодане списак функционера који ће морати да напусте положаје.

После тога, очекује се да следеће недеље и Ивица Дачић и Млађан Динкић одговоре на изазов и изађу у јавност са именима својих људи који нису пружили задовољавајуће резултате у првој година рада.

БРАНЕ БАЈАТОВИЋА

Директор „Србијагаса“, Душан Бајатовић, много је урадио на социјалној политици коју је Влада водила преко тог предузећа и нема разговора о његовој евентуалној смени, рекао је Ружић:

– Бајатовић је урадио много у пословању тог предузећа. Не сматрамо да можемо да разговарамо о његовом одласку са тог места.

Први потпредседник Владе и лидер СНС Александар Вучић најавио је у среду да ће процес реконструкције бити „много озбиљнији него што изгледа“.

– Када предложите да 15 људи из врха странке буде замењено, онда се разуме да ће они бити против вас. Требало би видети колики је профит Електромреже данас, шта је урађено у пољопривреди, култури, колико је музеја отворено, јесмо ли запоставили неку грану – сугерисао је Вучић похваливиши истовремено министра правде Николу Селаковића за успехе у ресору који води.

Тако, док се напредњаци, према нашим информацијама, спремају да замене министре Горана Кнежевића (пољопривреда), Братислава Петковића (култура), Алису Марић (спорт), као и још десетину нижих владиних службеника и директора јавних предузећа, социјалисти и „регионалисти“ још не откривају карте.

Шеф посланичког клуба СПС Бранко Ружић рекао нам је да ће социјалисти завршити разговоре о реконструкцији Владе до 17. јула:

– Све опције још су отворене. Мислим да смо близу дефинисања политике Владе и у односу на то ће се опредељивати персонална решења. Видећемо да ли ће се реконструкција спровести ротацијом или заменом одговорности у ресорима.

Марко Селаковић, портпарол УРС, каже нам да процес реконструкције није много одмакао од последњег сусрета лидера у вили „Бокељка“:

– Практично, није било никаквих нових разговора после састанка у недељу. Наравно да ћемо ускоро на органима странке отворити сва питања око реконструкције, али најпре треба видети како ће тећи разговори са партнерима. Засада постоји много медијских спекулација, а реално се ситуација ни за милиметар није променила од недеље.

Председник Скупштине Небојша Стефановић најавио је у среду да ће се, ако буде реконструкције Владе, Скупштина о њој изјашњавати највероватније у последњој недељи јула, када ће новоизабрани министри проћи „кроз скупштинску процедуру“.