Прочитај ми чланак

СНС: Коме се не свиђа, нек иде из Владе! УРС: Не правите атмосферу страха!

0

Борба против корупције толико се захуктала да је дошло до тога да у затвору заврше и чланови владајуће коалиције! Због финансијских малверзација пре два дана ухапшен је високи функционер УРС Млађана Динкића, прецизније Златко Милић, директор странке Заједно за Шумадију, која је чланица владајућег УРС. Градоначелнику Крагујевца то се није свидело, па је оптужио Радомира Николића, председника извршног одбора СНС, да стоји иза овог хапшења, на шта напредњаци одговарају да је у питању бескомпромисна борба против корупције и поручују да су у тој борби спремни да иду до краја, па макар то угрозило и опстанак Владе!

Све по закону

– У позадини дешавања у Крагујевцу стоји искључиво закон. Већ дуже време имамо понуду да учествујемо у власти у Крагујевцу. Зато је ноторна лаж да иза дешавања у овом граду стоји било ко од српских напредњака. Ако се неком не свиђа оно што из слова закона проистиче, позивамо га да упути иницијативу за промену закона или, ако му више одговара, иницијативу за промену власти у Србији – саопштила је СНС.

Портпарол УРС Марко Селаковић каже да оваква локална питања не могу да угрозе стабилност и односе у владајућој коалицији.

– Са друге стране, нико нема право да ствара атмосферу страха. Акције, попут привођења Златка Милића, које се темеље на претпоставкама, компромитују истинску и борбу против криминала и корупције, за коју се залажемо. То за шта се Милић терети је незапамћен преседан! Ми ћемо пружити сву правну помоћ и подршку и реаговаћемо ако се утврди да је у овој акцији локална полиција прекорачила овлашћења – рекао је Селаковић.

Аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да је напетост у Влади очигледна иако сви у Немањиној 11 тврде да нема трзавица.

– Мислим да у овом тренутку ни сам бог не зна колико ће ова влада трајати. Видећемо докле ће ићи полицијске истраге и да ли ће бити отворене оне које се директно односе на неке од високих функционера из странака које чине владу.

Криза на пролеће

Према речима Душана Јањића, борба против корупције неминовно ће довести и до неких људи из власти, што ће бити један од највећих изазова за Владу.

– Прва велика криза биће на пролеће, у марту или мају, а до тога ће довести или борба против корупције или решавање питања Косова – каже Јањић.

Реаговања партнера у Влади

Душан Бајатовић потпредседник СПС

Борба против корупције не може да угрози Владу. Без обзира ко да је обухваћен, борба против корупције и криминала не стаје. Нема заштићених. Имамо отворена национална питања и у тим условима расписивање избора било би веома неодговорно.

Расим Љајић Министар трговине

Било би неприродно да у Влади која се састоји од више странака сви мислимо исто. Али сигурно је да у Влади нема никаквих трзавица због којих би могла да падне. Чак и уколико би нека од мањих странака из ње изашла.

Сузана Грубјешић Потпредседница Владе за Европске интеграције

Не верујем у нове изборе, али дубоко верујем да борба против корупције мора да се настави и да не сме да буде селективна, тј. да не сме да буде заштићених, привилегованих и склоњених.

Верица Калановић Министарка за регионални развој

У борби против корупције нема заштићених, нема разлике да ли је неко члан неке партије или не. Свако ко се огрешио о закон мора да одговара. Ова влада има јединствен став да се у наредном периоду избори са корупцијом.

 

(Курир)