Прочитај ми чланак

СНС градоначелница Ниша, бивша новинарка која цензурише новинаре

0

“Чињенице су свете, коментари су забрањени”. Сигурно сте чули за ово чувено новинарско правило Чарлса Прествича Скота, вишедеценијског уредника а потом, од 1907, и власника листа The Manchester Guardian. Овај лист ће 1959. године променити име у The Guardian, једне од најугледнијих дневних новина на свету, а поменуто правило остало је једна од водиља новинарског заната новинарима широм света.

Наравно, пажљиви читалац већ се побунио – па то правило не гласи тако, није коментар забрањен, него слободан! И збиља, поменуто правило није дело Ц.П. Скота, него градоначелнице Ниша Драгане Сотировски. Уредник Скот је говорио “чињенице су свете, коментар је слободан”, а градоначелница Сотировски је у четвртак “поучила” новинаре да ће им, ако се буду усудили да коментаришу одговоре које стижу из градске власти, ти одговори убудуће бити ускраћени:

“Није уобичајена пракса, уобичајена пракса је за оне медије који наше одговоре злоупотребљавају, односно, извлаче из контекста, преносе погрешно, оно што је најважније, извлачећи управо из контекста и због тога што коментаришете у текстовима, односно, они медији који коментаришу наше одговоре, неће добијати одговоре убудуће. (…) Дакле, оног тренутка, а то важи сада и за овај текст, када престанете, не само ви, него медији уопште, зато се обраћам свима у множини, да манипулишете информацијама, да извлачите из контекста, и оно што је најважније, да коментаришете одговоре у својим текстовима, добићете одговоре како ваља”, рекла је Сотировски “Јужним вестима” и другим присутним медијима.

Има необичног света међу градским и општинским првацима.

Сетимо се, на пример, да је градоначелник Лесковца звао новинаре на свечано отварање тоалета на гробљу. Сетимо се доктора “Аеродрума” Терзића из Краљева, који је свечано отварао семафор, сетимо се председника београдске општине Палилула који је ономад свечано завиривао у нови контејнер…

Такође, недавно је председник општине Петровац на Млави свечано пустио у рад бандеру, Гашић је својевремено као градоначелник Крушевца свечано отварао степениште, министар Вулин је свечано отварао лифт, а градоначелник Новог Сада Вучевић је свечано отварао ограду.

Има оваквих бизарности на камаре, те се можда на први поглед изјава градоначелнице Сотировски и не истиче нешто нарочито у мору апсурда. Штавише, њена изјава подсетила је на изјаву Николе Селаковића из марта 2018, када је тадашњи генерални секретар председника државе рекао да “после поруке председника не треба више нико ништа да додаје ни да прича”.

Међутим, ствари мало другачије изгледају ако се зна да је градоначелница Сотировски – бивша новинарка. Радила је четврт века на РТС-у, пре него што је крајем 2017. постављена на место начелнице Нишавског управног округа. Па добро, могао би рећи читалац, шта је чудно то што вишедеценијска и вишеструко награђивана новинарка РТС-а мисли да је коментарисање вести и одговора забрањено? Та, РТС се управо и труди да, нарочито у информативним емисијама, ни случајно не обавести грађане о било чему другом до о најновијим изјавама функционера – дај шта је неко (или, најчешће, Неко) рекао, нема везе да ли је то тачно, да ли је увредљиво, да ли обмањује грађане: коментар је забрањен! Нема везе што се на овај начин новинари своде на држаче микрофона док Функционер нешто сматра, нема везе што медиј тих и таквих новинара постаје огласна табла власти – коментар је забрањен.

И, истина, има РТС нека начела којима нема места у новинарству, попут знаменитог става да РТС “у разним стварима мора да прати рад институција” и да “тамо у друштву где има пуно спиновања, морате да пратите како се неке институције изјашњавају и ви не можете да искачете из тога”, тако да је и из овог угла изјава градоначелнице и бивше новинарке Сотировски – иако поражавајућа – потпуно разумљива.

Постоји, међутим, нешто што поражава још више, када погледамо биографију бивше новинарке Сотировски на порталу Истиномер и у њој њен интервју дат “Нишком порталу” у априлу 2017. године, док је још била новинарка.

“Јавна је тајна да су многи новинари, чак и националних медија на платним списковима јавних предузећа, разних Министарстава, локалних моћника, тајкуна, виђенијих политичара… Неко то ради због новца, него због враћене услуге, неко због угледа, неко због могућности да неком трећем помогне (да запосли неког ближњег нпр)…..разне су жеље, захтеви,разлози… Не мислим ништа о таквим новинарима, заправо они су, али то је лоша порука за младе колеге новинаре, увек најбоље пролазили”, рекла је у овом интервјуу новинарка Сотировски, силно нахваливши притом оне исте “Јужне вести”.

“Већина нас која је са стране гледала и то коментарисала у негативном контексту материјално се није померила од нуле, професионално смо далеко одмакли али…од тапшања по рамену схватите то временом, нема вајде. А власти су се мењале, такви су увек опстајали. Мењали смо председнике, Владе, дочекивали и испраћали министре… Ти новинари су ‘пливачи’ у свакој новој расподели власти. Они су послушници и поданици, и ми који волимо овај посао морални победници али истовремено и губитници. Задржали смо чисто име и презиме и идеале због којих некада боли глава”, рекла је тадашња новинарка Сотировски за “Нишки портал”.

Све ово је, изгледа, престало да важи након што је, како рекосмо, крајем те исте 2017. године постала начелница Нишавског управног округа. У јуну 2020. била је прва на листи СНС-а на локалним изборима, а постала је градоначелница Ниша у августу.

И, не, неће бити даљег коментара на изјаву градоначелнице Сотировски, пошто то толико не воли. Нек остане само још један њен одговор из поменутог интервјуа 2017. године, након којег сваки коментар збиља и није потребан:

“Свака власт је имала своје поданике. Неки су отишли толико далеко да их је иста та политика која их је створила, временом и ‘појела’. Нестали су, нису имали меру, нису знали за доста… јер власт је сласт, не заборавите!”