Прочитај ми чланак

СЛУЧАЈ ВЕЉЕ НЕВОЉЕ „Криминал у клубовима долази с врха државе“

0

Мислим да је реч о борби против криминала. Било би, заиста, неозбиљно да доводим у питање то да је реч о борби против криминала. Али од тога у којим ће правцима отићи истрага, од тога ка којим гранама ће ићи нова хапшења, привођења итд... Од тога чија ће се наводна улога у организацији тог криминала минимизирати, а чија преувеличавати, зависиће, заправо, да ли ћемо ми следећих месеци присуствовати да се једна, опет кажем, неспорна акција борбе против криминала, злоупотреби у сврхе политичког маркетинга владајуће странке. Та два аспекта приче не желим да раздвајам - каже за Директно.рс, Цвијетин Миливојевић, политички аналитичар, поводом недавне акције хапшења криминалне групе Вељка Беливука, познатијег као Веља Невоља.

– Наравно, постоји и оно што је предисторија. Сада следе и одговори на питања како су то некада дивни момци, фудбалски заљубљеници, зашто и по чијем налогу, у договору са ким, учествовали у пребијању опозиционих демонстраната, завртању руку новинарима који су извештавали са неких скупова који нису били скупови подршке Александру Вучићу итд.. Али сама акција хапшења не може бити нешто што не може да поздрави било који нормалан грађанин. Све остало што следи је нешто о чему треба разговарати – сматра Миливојевић.

На питање да ли је управо кључ у томе шта се дешавало у предисторији, Миливојевић одговара:

– Може да буде, али то не оспорава добру ствар која је урађена, да су ти људи приведени. Међутим, не може на стадиону фудбалског клуба Партизан постојати бункер, а да за то не знају одговорна лица ФК Партизан. Не може председник фудбалског клуба и председник спортског друштва Партизан бити изабран у обрачуну са легендом клуба Ненадом Бјековићем са једним гласом разлике и то тако што два гласа доносе представници наводних навијача. Зар верујете да је господин Вучелић постављен на место председника Партизана или др Терзић на чело ФК Црвена звезда, зато што су то желеле стотине хиљада навијача Партизана и Звезде – пита Миливојевић и додаје:

– Они су постављени политичким декретом. И Партизаном и Звездом управљају из врха државе, то је више него јасно, они су тамо службеници врха државе. Хапшења поздрављам, али сада очекујем да видим ка којим гранама ће даље ићи истрага, даља хапшења, привођења… И тек на основу тога ми можемо за месец или два да подвучемо црту и кажемо „не, све ово је био политички маркетинг или да, ово је била права прича и обрачун са криминалом.

Миливојевић се осврнуо и на присуство Вељка Беливука у почасној ложи стадиона Партизана на „вечитом дербију“ прошле године.

– Ја не знам ни како тај човек изгледа, али примећујем нешто друго. Кључна ствар је у томе, како неки Милорад Вучелић, који није пипнуо лопту у животу, а познат је једино по томе што је био велики фан Слободана Милошевића, а сада је фан Александра Вучића, може да победи легенду Партизана, на намештеним изборима за председника ФК Партизан. Кога су представљала та два фантомска гласа навијача? Нас навијаче? Мене сигурно нису. Реч је о томе да је господин Вучелић доведен тамо, у почетку, вероватно, да се заустави чињеница да је Партизан неколико година владао фудбалским шампионатом Србије, да се промени то, јер, боже мој, браћа Вучић су навијачи Звезде. Као што је и пројекат КК Црвена звезда направљен тако што је КК Црвена звезда најпре угашен, па је ФМП прозван Звездом и постављен неко ко је близак Александру Вучићу, а то је Небојша Човић – констатује Миливојевић.

Он каже да одатле потичу сви проблеми.

– Ако сте их већ поставили као партијске намештенике, онда је логично да ви одговарате за оно што се дешава тамо, односно, они као ваши опуномоћеници. Дакле, Вучелић је права адреса, Терзић је права адреса, Човић је права адреса, Остоја Мијаиловић је права адреса. Ниједан од њих није присталица Драгана Ђиласа, Бошка Фашисте, Вука Јеремића или неког другог из опозиције. Сви су тамо постављени према диктату врха власти. Ако постоји криминал у тим клубовима, онда се полази одатле. Можда ти људи нису криви, али су управљачи, команданти тих спортских армија које се зову Партизан и Звезда. Просто, ја не могу да верујем да постоји бункер на стадиону Партизана, а да за то не знају људи који су газде Партизана – каже Миливојевић.

За Миливојевића није ништа ново што су се на ТВ Пинк појавили снимци из истраге против Беливука.

– Ништа ново, али ја за то не бих кривио ТВ Пинк, њима се то може. Ја бих више адресовао кривицу на опозицију. Када су објављени спотови који су резултовали убиством Оливера Ивановића, три и по године нико из опозиције, која је осудила то што се десило Ивановићу, није се досетио да прочита Закон о оглашавању у којем директно пише да онај који објави фантомски спот (непотписан, без декларације, имена аутора, финансијера, наручиоца…) и одбије да јавности обелодани име, одговорно лице бива кажњено забраном обављања делатности на период од шест до дванаест месеци, а а телевизија забраном емитовања програма на период од шест до дванаест месеци. Зашто опозиција није направила јединствен захтев тужилаштву и захтевала да се ТВ Пинк забрани емитовање програма од шест до дванаест месеци? Да је то урађено, онда Пинку не би пало на памет да злоупотребљава снимке из полицијске истраге – изјављује Миливојевић и додаје:

– Мене уопште не занима ко им их је дотурио. Они су схватили да им се може да обајвљују шта хоће и они су то објавили мртви-‘ладни. Видим да је то мање-више прошло без икаквог одјека. Нико не поставља питање како такве ствари из истраге могу да цуре. Друго питање, ако сте већ имали све те снимке, зашто нисте реаговали пре тога? Ако већ видите да некога воде тамо где га воде, а ви не реагујете, о чему се ради ту? Ми смо у Југославији имали КОС (војну Контраобавештајну службу), које је 1991. пре рата у Хрватској, снимила како хрватски министар одбране Мартин Шпегељ набавља и увози илегално оружје у СФРЈ, преко мађарске границе, објавили снимак и шта, оружје већ увезено. Хрватска је имала већ прве контигенте оружја за рат.

На питање шта је био мотив обрачуна са Беливуком и зашто је покренут у овом тренутку, Миливојевић одговара да је сваки тренутак за обрачун са криминалом прави тренутак.

– Али, наравно, ја верујем да се то намерно преклопило са покушајем да се у други план изместе неке афере које су већ отворене у јавности, а које се тичу улоге појединих људи из врха власти у тим аферама. Од Крушика до Јовањице итд… То је више него јасно. Но, сама акција хапшења је нешто што свако мора да подржи – закључује Миливојевић.