Прочитај ми чланак

„Случај немачке компаније C&A доказ да стране компаније нису честитије од домаћих“

0

Случај компаније C&А и вишемилионска штета која је проузрокована њиховим радом за буџет Републике Србије само је илустрација шта би се у будућности могло дешавати и са другим страним компанијама које обављају делатности у Србији.

За службенике Царине остаје питање одговорности што раније нису установили превару која траје дуги низ година.

Устаљено је уверење међу српским привредницима да су стране компаније у Србији повлашћене, да их ретко обилазе инспекцијски органи. Ово би могла бити и једна од потврда да је то тачно.

Често је интерес страних компанија у Србији, наклоношћу државне администрације, готово и фаворизован. То морамо да променимо.

За сто пута ситнији прекршај од ове вишемилионске преваре немачке компаније, српски привредници били би приведени пред телевизијским камерама и, са све лисицама на рукама, осрамоћено спроведени у притвор.

Зато, морамо да мењамо уверења. Није страна компанија у Србији честитија од српске, нити је страни производ вреднији од домаћег.

Позивам све грађане Србије да се врате природном, а то је српски домаћин, српски предузетник и српски производ.

Када тим људи Нове странке – Да се струка пита добије шансу да одговара за економску политику Србије, домаће компаније ће бити у фокусу интересовања.

Стабилност сваке државе зависи искључиво од домаћих, а не страних привредних ентитета. Искуство током епидемије вируса корона нас учи да су економски најбоље прошле земље које су се ослањале на сопствену индустрију.

Стагфлација и енергетска криза која се захуктава издижу значај домаћих ресурса и сопствене производње на ниво стратешки важаног циља сваке земље света. Зато учимо на туђим искуствима и мењамо ствари док још није касно.