Прочитај ми чланак

СЛОБОДАРИ: Крах бриселских преговора као почетак нове политике према Космету

0

- Без обзира на сву дипломатску шминку јасно је да су бриселски преговори доживели крах, а да је ионако лош бриселски споразум остао мртво слово на папиру, стоји у саопштењу Народног слободарског покрета и додаје:

– Можда делује парадоксално, али управо је оваква ситуација најсрећнији могући исход по Србију јер је ово шанса да се изађе из колосека који је водио ка уласку тзв. Републике Косово у Уједињене нације чиме би се заокружила лажна државност те мафијашке творевине. Из тог разлога очекујемо да државни врх под хитно промени стратегију везано за Косово и Метохију и да фокус политике окрене ка ојачавању српских позиција на Космету. У том правцу Народни слободарски покрет предлаже неколико конкретних мера за које сматрамо да се што хитније морају предузети:

Успостављање радног тела за стални дијалог на тему Косова и Метохије између Владе Србије и Српске православне цркве. Ова институција би омогућила поновно успостављање очигледно нарушеног односа између власти у Србији и дела епископа СПЦ.

Успостављање државног савета за Косово и Метохију у који би ушли представници свих политичких странака и НВО организација које се на територији Космета баве српским националним питањем, као и организација које окупљају Србе расељене са КиМ. Ово треба да буде почетни корак у преласку са страначке на национално државотворну политику.

Спречавање таблоидног и сензационалистичког извештавања медија о безбедносном стању на КиМ. 
Припрема пакета конкретних привредних и економских пројеката које ће Влада Србије спровести на оним територијама где су Срби већина.Сви ми национално одговорни морамо у наредном периоду учинити све да Срби опстану на Косову и Метохији и мере које ми предлажемо су подређене том примарном циљу. Сматрамо да је нужно искористити крах преговора у Бриселу за почетак нове политике према Косову и Метохији и власт сада има ту одговорност да не пропусти овај зицер.