Прочитај ми чланак

Славко Стевановић и Александар Павић – Интервју за Руску народну линију

0

stevanovic-pavic

(facebookreporter)

Раније је, такозвани “председник” српске покрајине Косово, Атифете Јахјага расписала одржавање локалних избора у самопроглашеној републици за 3. новембар 2013. као саопштавају РИА Новости. У вези с тим, “Руска народна линија” је ступила у контакт са председником Скупштине АП Косова и Метохије Славком Стевановићем и чланом Савета Скупштине АП Косово и Метохије Александром Павићем. У овом тренутку, српски политичари се налазе у Русији. Ових дана су учествовали на састанку у Државној Думи Руске Федерације. Интервју је преведела на руски језик доктор историјских наука, научни сарадник Института за славистику, Ана Филимонова.

“Руска народна линија”: Реците ми, молим вас, шта је био разлог Ваше посете Москви и Ваше посете Државној Думи?

Александар Павић: Дошли смо овде да укажемо Русији, као сталној чланици Савета Безбедности УН и утицајном члану ОЕБС-а, на све повреде и манипулације у вези са спровођењем такозваних локалних избора на Косову и Метохији 3. новембра 2013. Скупштина Аутономне Покрајине Косово и Метохија је формирана као одговор на притисак Запада који је има за циљ да одвоји територију Косова и Метохије од Србије.

Ова територија по праву припада Србији, представља део Србије. Србија у свом Уставу има право да оснива Скупштине, тј. парламенте у својим аутономним покрајинама у Војводини и на Косову и Метохији. Власти у Приштини су прогласиле независност, заобилазећи Савет безбедности УН и кршећи међународно право. Међутим, дошло је време да се то у потпуности спроведе и да се не одступи од слова и духа Устава Републике Србије на територији Косова и Метохије.

Након незаконито проглашене независности Косова од стране сепаратистичких власти у Приштини само српске институције на територији Косова и Метохије могу да гарантујеу очување српског народа и српске државности, као и поштовање Резолуције 1244 и међународног права на тој територији. Јуче смо у Државној Думи представили доказе да ови избори нису ништа друго него средство за отцепљење Косова и Метохије од Србије. Ови избори крше све могуће и немогуће норме међународног права и демократске принципе који Запад тако воли да брани.

“Руска народна линија”: Са ким сте се срели јуче у Државној Думи? Какве одговоре сте добили?

Славко Стевановић: Срели смо се са Михаилом Васиљевичем Емељановим, првим замеником председника одбора Думе за економску политику, развој предузетништва и иновација и са замеником шефа фракције “Праведна Русија” у Државној думи. Имали смо изузетну прилику да се сретнемо са господином Емељановим, који нас је примио у Државној Думи као своју браћу. Иако он веома добро познаје ситуацију на Косову и Метохији, били смо у могућности да му пружимо информације из прве руке о томе шта се стварно дешава на територији Косова и Метохије. Углавном смо говорили о изборима који су заказани за 3. новембар.

Пре свега мора се нагласити да ове изборе није расписао Председник Србије Томислав Николић, ни Република Србија, већ Председник такозване непризнате сепаратистичке републике Косово Атифете Јахјага. Ту квази – државу не признаје већина човечанства, Савет Бзбедности УН , Русија, Република Србија, наш народ и друге неалбанске мањине на Косову и Метохији. Усвојена је декларације о оснивању Скупштине Аутономне Покрајине Косово и Метохија полазећи од разматрања да након проглашења нелегитимне државе Косово српски народ не жели да се нађе на територији друге државе, не жели да буде део друге државе. Због тога је српски народ изабрао да прогласи Скупштину АП Косова и Метохије као средство своје заштите од безакоња. Међутим, од стране наше владе ми смо наишли на више него уздржану подршку која сада када је Скупштина већ основана, делује закаснело.

Српски народ на Косову и Метохији одбија да живи на територији непризнате сепаратистичке државе, због тога што је после 1999. године када је албанско становништво у покрајини постало својеврстан штит НАТО-а на територији Србије и на Балкану у целини, и које је наставило са нападима 17. марта 2004. под заштитом КФОР-а, починивши етничко чишћење српског становништва и протеравши га из покрајине, изгубило свако право да влада српском народом на територији Косова и Метохије.

Према Уставу, законодавству и правном систему Републике Србије, Скупштине Аутономне Покрајине Косова и Метохије је легитимни представник српског народа у тој покрајини пошто је Косово и Метохија интегрални део Републике Србије. Пример Срба који живе јужно од Ибра, који већ прихватају приштинске институције, атакође и приштинске изборе показује да су они потпуно изгубили своја права. Ови људи фактички живе у гету. Насупрот томе, четири заједнице Срба на северу Косова – Лепосавић, Звечан, Зубин Поток, и северни део Косовске Митровице – чувају институције Републике Србије. Управо те четири општине чувају српски народ на Косову и Метохији, чувају српску државност и задржавају Косово и Метохију у саставу Републике Србије.

Историја је већ показала да Срби могу да одрже део територије Косова и Метохије која им припада по историјском праву. Али без институција Републике Србије српски народ нема шансе за опстанак у туђој земљи, на опстанак у такозваној Републици Косово. Сматрам да је циљ Приштине и њених западних помагача који су расписали ове изборе, да се интегрише север у састав Републике Косово. То је једина сврха ових избора. Шта год говориле српске власти и западни медији, никаквих других циљева ови избори немају. У овом случају ради се о кардиналном, потпуном кршењу права српског становништва на Косову и Метохији, које је изразило своју вољу на референдуму 25. фебруара прошле године, када је више од 99% гласача гласало за непризнавање постојања Републике Косова и њених институција. Ови избори у темељу крше вољу српског становништва на Косову и Метохији. На жалост, Влада Србије је позвала српско становништво Косова и Метохије да изађе на приштинске изборе, које организује непризната сепаратистичка држава. Другим речима, српске власти присиљавају српско становништво да учествује на изборима које организују власти друге „државе“.

Пошто су правни и легитимни представници српског народа на челу локалних самоуправа на северу Косова, одбили да учествују на приштинским изборима, због тога су српске власти кренуле у кршење Устава Србије и српских закона и увеле такозвани привремени орган управљања, отишавши у безакоње, незаконито сменивши све челнике локалних самоуправа.

Распуштене су локалне самоуправе, локални парламенати, и постављени су људи буквално дошли са улице. На тај начин је, у правном смислу, створена основа да се српски народ примора да учествују на изборима у туђој квази – држави. Мора се нагласити да на овим изборима не учествије 250.000 Срба који су протерани са територије Косова и Метохије. Тим људима није било обезбеђено право на живот, слободу кретања и право на рад. Ови људи су просто протерани и на њих су сви заборавили. Њима се мора вратити сва отета имовина. Осим тога, страдале су и православне светиње, православне цркве, православна гробља.

На српски народ се врши огроман притисак и претње од стране српских власти из Београда. Људима буквално прете губитком посла. Српски народ губи тиме не само средство за преживљавање, већ и могућност да живи на Косову и Метохији.

Све ове податке, све ове доказе о ситуацији предстваили смо господину Јемељанову. Он нас је добро разумео, он нас је чуо а ми смо затражили од руског представника да предузме мере како би се у Савету Безбједности УН и ОЕБС-у спречило одржавање приштинских сепаратистичких избора, али ако то није могуће, онда предузети кораке да се не признају резултати тих избора. Добили смо уверавања и обећања да руска позиција остаје непромењена, да Русија неће признати Косово као независну државу а у складу с тим да резултати избора илегалне државе неће бити признати. Осим тога, 12. новембра “Праведна Русија” ће на парламенталном заседању Државне Думе иницирати доношење резолуције „о непризнавању резултата приштинских избора”