Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: Жестока свађа радикала и напредњака – где су 4, 6 милијарди евра? ВИДЕО

0

Током Друге седнице Другог редовног заседања Народне Скупштине Републике Србије у 2019. години, у среду 02.10., дошло је до шестоке скупштинске расправе узмеђу опозиционог посланика из редова Српске радикалне странке, Немање Шаровића, и посланика владајуће партије, др Владимира Орлића.

Критикујући рад Министарства финансија и ресорног министра, Синише Малог, Шарчевић се, између осталог, осврнуо и на најављену помоћ грађанима који су задужени у швајцарским францима, као и у вези тога колика је стварна незапосленост у Србији:

„Стране банке сваке године стотине милиона евра чистог профита извлаче из Србије и уместо да имате довољно храбрости и да им наплатите то што су одрали кожу са леђа грађана Србије, да казните те банке, ви сте нашли соломонско решење у томе што се нећете замерити страним банкама, него ћете од преосталог износа кредита, део ви, практично, субвенционисати грађанима Србије и тиме пренебрегли питање зашто то није урађено и пре две и пре три и пре пет година, зашто то није урађено одмах након тог великог скока у вредности швајцарског франка, него сте чекали док највећи део тих кредита није исплаћен, да онда као реагујете и то закаснело.

Стопа незапослености, то је још један ваш велики успех, је 10,2%, а истовремено тврдите да је број пореских обвезника у Србији мањи. Ако је економска клима толико добра и повољна, ако ви субвенционишете људе да покрећу нове бизнисе, субвенционишете жене, пољопривреднике, нема кога не субвенционишете, па нормално би било ваљда да се повећава број пореских обвезника? Ситуација је другачија и пада ова стопа незапослености, пре свега што велик број људи напушта Србију трбухом за крухом, а ви говорите о томе да ћемо морати да увозимо радну снагу из других земаља и само бих волео да чујем које су то тачно земље, имајући у виду да су приходи и просечне плате веће у свим земљама у окружењу, него што су у Србији.”, истакао је Шаровић.

На његово излагање одмах је реаговао народни посланик из СНС, др Владимир Орлић:

„Помиње се да је по нечијој рачуници овде нешто украдено и поставља се питања на шта то иде. Друга ствар на коју је свакако требало реаговати кад се објашњава изгледа применом оног истог Ћулибрковог дигитрона о ком је говорио господин Арсић. Не знам да ли сте ви то чули, али ми причамо о 47 милијарди динара. Уђе народни посланик, вероватно из неке шетње и каже то је 4,6 милијарди евра. Дакле, 47 милијарди динара није 4,6 милијарди евра, јер курс није и не сећам се да је скоро био 1:10, и то понови неколико пута.

Мени то јасно говори да примењују исти дигитрон, као и овај Ћулибрк, код кога је оно дељење уместо 600 евра било 6.600 евра.
Кад кажу краде се и хоћемо да знамо на шта иде, ми кажемо да овај ребаланс се односи на помоћ људима који су били задужени у швајцарским францима, ми кажемо ово иде на једнократну подршку пензионерима, ми кажемо ово иде на инвестиције, ми кажемо ово иде на повећање плата. Па да ли је могуће онда да неко не зна на шта то иде, да му нешто није јасно? Само онима који су били у некој лепој шетњи, дошли овде, понели Ћулибрков дигитрон и то је једино што су урадили на тему припреме седница. Нису прочитали ништа.”

Шаровић се затим опет јавио за реч и појаснио:

„Подаци које сам изнео су веома прецизни и, ако жели, господин Орлић може да узме и стенограм, па да погледа да је све ово што је говорио претходно потпуно погрешно интерпретирао.

Ваш посланик, посланик владајуће коалиције је прочитао податак да је 2012. године приходна страна буџета, приход буџета био 750 милијарди динара. Ове године је 1.290 милијарди. То је разлика од 540 милијарди, а 540 милијарди је 4,6 милијарди евра. Да ли вам је сада јасно? Да ли треба да поновим још два пута, три пута, колико треба? Дакле, толико више Република Србија приходује данас од грађана и од привреде Србије него што је то био случај 2012. године. Да ли је тако, господине министре? Јесте.

Рекао сам да је то импресиван податак. Господин Ристичевић је рекао 2012. г. је тих 540 милијарди неко украо, а сада се користи. Ја питам за шта се користи? Пазите, 4,6 милијарди евра није мало новца и ако већ ви нисте крали тих 4,6 милијарди евра претходних година и не крадете ове године, зашто сте онда морали да узимате од пензионера, зашто сте морали да забрањујете запослење у јавном сектору, да замрзавате плате и све остало?

Дакле, 4,6 милијарди евра је много аутопута. Ево, узмите, ви сте талентовани за математику и израчунајте колико је то километара аутопута, колико је то клиничких центара, колико је то вртића, обданишта, школа, нових радних места, субвенција за пољопривреднике. Израчунајте на било који начин.

Моје питање је потпуно легитимно. Ради се о ребалансу буџета. Ви се хвалите да имате неупоредиво више средстава него жути лопови 2012. године и шта је легитимније него да питамо где иде тих 4,6 милијарди евра? Дакле, свака вам част колико сте скупили од грађана Србије и од привреде, неупоредиво – 72% више него жути 2002. г..”