Прочитај ми чланак

Скупштина – Радуловић: Вучић одлази кад схватимо да су марионете и у опозицији

0

Председник Доста је било (ДЈБ) Саша Радуловић изјавио је данас да је Србији потребна „велика децентрализација“ извршне власти и враћање изворних пореских прихода на локални ниво.

Радуловић је казао да Србија треба има једну законодавну и судску власт, једну војску и спољну политику али да када се дође до нивоа извршне власти, постоји простор за велику децентрализацију.

„Србији не треба разбијање судске и законодавне већ извршне власти, изворни порески приходи да буду враћени на локал тако да буџети за пољопривреду на локалном нивоу буду велики а да буџет Министарства пољопривреде служи за стратешке пројекте“, казао је Радуловић новинарима у Скупштини Србије.

Оценио је да је потребна и промена изборног система у Србији који по његовим речима треба да буде мешовити већинско-пропорционални систем као што је био случај у Војводини и смањење броја посланика и одборника.

„Садашњи напади на посланике су покушаји урушавања система у ком је народ суверен и у ком се извршна власт боји и слуша градјане и законодавну власт“, навео је лидер ДЈБ.

Треба да имамо посланике који ће директно да одговарају локалу тако што се бирају по већинском систему, да грађани гласају за свог посланика. Треба да цео систем на локалу у економији има већу аутономију него што има покрајина. Свака власт је хтела да задржи све конце у својим рукама. ДЈБ води супротну политику. Ону која је у интересу грађана. Ниједна власт до сада, ни црвена, ни жута ни садашња нису хтели да створе фер и поштене изборне услове, рекао је Радуловић током данашњег обраћања нацији из Дома Народне скуштине.

Годинама су свима пуна уста децентрализације, а до сада ниједна власт је није увела. Ово су кључне ствари које морамо да урадимо у Србији. Једино ДЈБ има политичку вољу да то спроведе. Оно што ради извршна власт, последице осећате ви, у свакој области друштва је таква ситуација, суштинска промена треба да крене у главама људи, рекао је Радуловић.

То не можете урадити силом и то се неће десити на улици. На улици су се дешавале промене само уз помоћ хулигана и страних фактора. Промене ће доћи када схватимо да имамо марионете и у власти и у опозицији. Ово је маратон, ваља нам истрајати и не одустајати. Био сам министар привреде 4 месеца 23 дана и показао сам да може са истим људима да се постигну резултати, када дефинишете мере и учинке. И нису нам потребни супер људи да раде, исти ти људи када поставите мере, почињу да раде.

Народни посланик и потпредседник Доста је било Војин Биљић обавестио је јавност о покушају понижавања које је доживео на улазу у Привредни суд у Бегораду од стране обезбеђења суда.

– Имао сам непријатну сцену у Привредном суду, окружили су ме припадници обезбеђења, јер нисам имао маску. Народни посланик ужива имунитет и ниједна власт не може ометати народног посланика. Протестовао сам код председника Привредног суда Јована Јовановића, он је одбио да разговара са мном. Понижавање посланика је најбољи пут да се понизе сви грађани. Сведоци смо да се свакодненовно народни посланици понижавају.