Прочитај ми чланак

Скупштина – ПОКС и Нови ДСС: Вучић води Србију у пропаст, патриоте у једну колону

0

Милош Јовановић, посланик и председник Нове демократске странке Србије, рекао је данас на конференцији у Скупштини да коалиција НАДА, чији је уз његову странку део и ПОКС, изаћи у том саставу сигурно на изборе, али и да су спремни да о заједничком наступу разговарају са Заветницима и Дверима.

Јовановић је истакао и да сматра да њихови бирачи очекују укрупњавање.

„Српска коалиција НАДА хоће изборе и хоће да се одрже што пре, децембар, немамо ништа против“, навео је председник Новог ДСС-а.

Он је поручио да је коалиција чији је део увек показивали озбиљност, неретко на, како је оценио, на своју штету, те да неретко нису одговарали на нападе и о појединим стварима говорили јавно како не би штетили опозицији. Рекао је и да сматра да су ПОКС и Нови ДСС једини такви на политичкој сцени, али да ту одговорност очекује и од грђана Србије који морају да схвате да је њихов глас светиња.

„Коначно да грађани схвте да није смак света променити власт, сваки нормалан демократски народ зна да је смена влсти елементарна, банална ствар у свакој држави“, рекао је Јовановић, додавши да власт која се плаши смене је лоша за народ, те да грађани треба да се упитају да ли је Александар Вучић достојан да води један „европски, стари народ“.

Јовановић је рекао да и о протестима много шта нису хтели да кажу да не би било „зле крви“, те да су одређене предлоге опозицији која их је повела већ дали, као и да је сам лично био „једном или два пута“ на тим протестима које, каже, разуме.

Председник и посланик Покрета обнове Краљевине Србије Војислав Михаиловић напоменуо је да ова коалиција месецима тражи изборе, те поновио став да је председник Вучић прихватање европског споразума изгубио легитимитет – јер је овај споразум, познат још као француско-немачки, противуставан и антинационалан.

Додао је да су избори једини начин да се изађе из политичке и друштвене кризе.

Михаиловић је поручио и да Вучић, како је рекао, неће дати ванредне београдске изборе, уколико не буде велики притисак на улицама, односно ако на улицама не буде 200.000 људи.

„Тај притисак мора да буде толико велики да он схвати да Београд неће више овакву власт на челу свог управљања, ако се то деси поновиће се 1996. година када је Београд био први светионик који је отворио очи целој Србији“, мишљења је председник ПОКС-а

Он је и напоменуо да су чланство и бирачи каолиције НАДА били на улицама, те да се они као странка са неким захтевима нису слагали, сматрајући их неостваривим.

Говорећи о београдским изборима, овај некадашњи градоначелник Београда, поручио је да су грађани престонице „таоци Шапића, Вучића и Ђиласа“,

„Београђани разумеју врло добро да ванредне изборе можемо да добијемо једино ако изађе 200.000 људи и ако се опозиција не буде међусобно нападала. Видели сте да је направљена вештачка дилема између Шапића и Ђиласа. Мислим да су Београђани таоци и Шапића и Ђиласа и Вучића и то је неко њихово спиновање како би бираче окренули ка себи“, навео је он.

Подсетимо да је актуелни градоначелник Александар Шапић раније рекао да би „баш волео да види за кога би гласали гласачи Двери, ПОКС-а, ДСС, Заветника па и радикала кад би морали да бирају између њега и Ђиласа“, што је изазвало реакције поменутих странака, изузев СРС-а.

ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ У НАЈКРАЋЕМ РОКУ ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ ИЗ СТРАШНЕ ПОЛИТИЧКЕ КРИЗЕ

Коалиција НАДА, коју чине Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) и Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), затражила је данас да у „најкраћем могућем року“ буду одржани ванредни избори на свим нивоима.

Председник Новог ДСС Милош Јовановић оценио је да јучерашњи догађаји у Скупштини Србије „још једном потврђују да је Србија у дубокој политичкој кризи“ која се, по његовим речима, може разрешити једино расписивањем ванредних избора, како парламентарних тако и београдских.

„Искључиву одговорност за страшну политичку кризу у којој се налазимо сносе Александар Вучић и Српска напредна странка. Све поделе и тензије у нашем друштву су производ специфичног, да не кажем накарадног начина владавине Вучића и СНС, отуда је разумљив бес и гнев грађана који се све више и све чешће испољава“, казао је Јовановић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

По његовим речима, коалиција НАДА спремна је за евентуалне ванредне изборе у децембру.

„Немамо никакав проблем да избори буду одржани у децембру. По четврти, пети пут јасно кажемо да желимо да ванредни избори буду одржани што пре“, казао је лидер Новог ДСС.

Упитан о евентуалној сарадњи са другим опозиционом странкама, Јовановић је казао да је коалиција НАДА „потпуно отворена“ за разговоре са Дверима и Заветницима са којима, како је рекао, деле одговоре на одређена фундаментална питања.

„Са наше стране ћемо показати апсолутну одговорност. Верујем да грађани очекују укрупњавање политичке сцене, сешћемо у наредном периоду и видети да ли може да се то укрупњавање реализује“, рекао је Јовановић.

Јовановић је рекао да и о протестима много шта нису хтели да кажу да не би било „зле крви“, те да су одређене предлоге опозицији која их је повела већ дали, као и да је сам лично био „једном или два пута“ на тим протестима које, каже, разуме.

„Коначно да грађани схвате да није смак света променити власт, сваки нормалан демократски народ зна да је смена власти елементарна, банална ствар у свакој држави“, рекао је Јовановић, додавши да власт која се плаши смене је лоша за народ, те да грађани треба да се упитају да ли је Александар Вучић достојан да води један „европски, стари народ“.