Прочитај ми чланак

СКОПЉЕ ЖЕЛИ У НАТО: „Размишљамо о промени имена…“

0

Македонија размишља о могућност да промени назив да би Грчка повукла вето на пријем Македоније у НАТО, рекао је нови министар спољних послова Никола Димитров.

Како преноси македонска агенција Макфакс, Димитров је то рекао за британски лист „Фајненшел тајмс“, који у тексту као могућу варијанту спомиње назив „Горња Македонија“ који је већ предлаган током више од четврт века постојања грчко-македонског спора.

„Договорен назив за компромис ће бити стављен на референдум у Македонији, а претходно ће за њега бити тражен консензус свих полтичких партија“, рекао је Димитров.

Министар спољних полова Македоније је данас у Бриселу с премијером Зораном Заевом на састанцима у ЕУ и НАТО, а у среду би требало да се састане са својим грчким колегом Никосом Коцијасом.

„Затражићу од Грчке да размисли какву врсту суседа жели – да ли жели стабилну, пријатељску земљу која нуди наду за демократију и правду. Ако смо добри суседи, тада се надам да ће политичке снаге у Грчкој искористити ову историјску шансу“, рекао је Димитров.

По „Фајненшел тајмсу“, Никола Димитров ће данас у Бриселу високим представницима НАТО нагласити да ће чланство у Алијанси помоћи да се шири балкански регион смири након неколико месеци полтичких тензија.

Грчки министар спољних послова Никос Коцијас је у суботу поновио да Грчка не одступа од својих ставова и да Македонија, пре уласка у НАТО, прво теба да постигне компромисно решење спора о називу са својим јужним суседом.

Како преноси Макфакс, британски дневник напомиње да је влада грчке странке Сиризе поздравила нову владу Зорана Заева у Скопљу као кооперативнијег партнера од претходне, која је била снажно националистичка.