Прочитај ми чланак

ШИПТАРСКИ РОСУ ТУЧЕ СРБЕ, а у Београду промовисана књига Куртијеве супруге ВИДЕО

0

Београд -- Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке косовског премнијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге.

Реч је о књизи „Идеја слободе и ‘самоопредељење“ Рите Аугестад Кнудсен, супруге косовског премијера Аљбина Куртија, а тим поводом Хелсиншки одбор за људска права, који је превео књигу на српски језик, организовао је и разговор о теми самоопредељења.

Ауторка, која се путем Зума укључила на конференцију, захвалила је организатору на преводу и организовању разговора о теми права на самоопредељење.

У разговору су, поред Соње Бисерко, учествовали директор Форума за етничке односе Душан Јањић, професор Факултета политичких наука у Београду Драган Ђукановић.

Посредством интернета су се у разговор укључили директор Косовског института за истраживања и развој (КИПРЕД) др Љуљзим Пеци, професор Факултета политичких наука у Сарајеву Нерзук Ћурак, професор Правног факултета у Подгорици Срђан Дармановић.

Ауторка је, између осталог, рекла како очекује да ће се концепт самоопредељења, чије се значење и концепт мењају, вратити у међународну политику.

Књига, између осталог, како пише у уводу, говори о томе како су се значајне изјаве у XX и почетком XXИ века о теми самоопредељења одражавале на борбу која се водила око међународног значења слободе и биле њен део.

Подсетимо, већ четврти дан заредом два административна прелаза ка КиМ Јариње и Брњак блокирана су због одлуке косовске владе да се укину регистарске таблице из Србије. На те прелазе послате су и специјалне јединице Росу, а данас су и претучена три Србина.