Прочитај ми чланак

ШЕСТО ОПОЗИЦИОНО ОКУПЉАЊЕ У БЕОГРАДУ: Протести вуку државу ка променама

0

Очекујем да ће и данашњи протест бити величанствен попут претходних, те да ће велики број људи доћи да чује Раду Трајковић, једну храбру жену са Косова, која говори гласно оно што се други плаше и да помисле.

То поручује лидер Левице Србије и један од оснивача Савеза за Србију Борко Стефановић, који најављује шесто по реду окупљање и шетњу опозиције, која ће вечерас кренути са платоа испред Филозофског факултета.

Стефановић истиче да су суботњи протести постали потпуно аутономан систем за себе, који вуче ову државу према променама које су јој неопходне. Говорећи о протесту који ће према најавама бити одржан 16. јануара, на годишњицу убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, он је указао да је реч о посебном датуму, пуном поштовања и пијетета према убијеном политичару са Косова, те да ће због тога та шетња бити другачија од досадашњих.

– Најважније је то што људи на протесте долазе слободном вољом, што их нико није довезао аутобусима нити дао две „црвене“ да би присуствовали скуповима. Због тога треба избећи ту вештачку и бесмислену игру бројевима, то јест колико је људи било на протесту. Ми смо поносни на то што показујемо да је Србија слободна и будна; поносни смо на то што грађани више неће да трпе ову пропаст, као и на чињеницу да људи излазе на улице пре свега због себе и своје будућности, а не због било кога од нас – наглашава Стефановић.

Упитан да прокоментарише скуп „подршке пријатељству Србије и Русије“, који је јавности непознато удружење најавило за дан након протестне шетње којом ће бити обележена годишњица убиства Ивановића, он наводи да на тај начин председник Александар Вучић врло себично покушава да се надиграва са грађанима у одмеравању ко има већу подршку. Стефановић указује да Вучић за тако нешто користи посету председника Руске Федерације, који не долази у посету њему лично, нити његовој партији, већ држави.

– То је врло неодговорно, али од њих ништа друго нажалост ни не очекујемо. Они су решили да упрегну државни интерес у функцију личне и партијске промоције на најгори могући начин. Да не говорим о томе какве ће бити спољнополитичке импликације тог потеза, нарочито према Вучићевим „добрим другарима и савезницима“ на Западу – каже Стефановић.

Савез за Србију позвао је преко друштвених мрежа на ново окупљање у суботу, 12. јануара, у 18 сати у Београду под слоганом „Један од пет милиона – почело је“. Најављени говорници су Рада Трајковић, опозициона политичарка са Косова, и глумац Бранислав Трифуновић, који је био говорник на сваком од пет досад одржаних суботњих протеста од 8. децембра.

На протест позивају и друге опозиционе организације и удружења попут Крова над главом, или дају подршку тако што њихови чланови учествују у шетњи попут Покрета слободних грађана, али и парламентарних странака ДЈБ, Покрет центра, ДСС, Нове странке…

У четвртак одржан протест у Куршумлији

У Куршумлији је у четвртак увече, по јако хладном времену уз снежне падавине, одржан трећи по реду протест грађана против власти. Према речима организатора, грађани су изласком у великом броју по хладном времену показали одлучност да у својим захтевима за промену власти иду упорно и до краја. Одборник у општини Куршумлија Оливер Милисављевић нагласио је да времена за чекање више нема.

Више хиљада људи се окупило у Нишу

На протесту на Тргу краља Милана у Ништу синоћ се окупило више хиљада људи на протесту „Стоп терору – за Ниш без страха – 1 од 5 милиона“. Организатори Покрет младих „За Ниш без страха“ уз подршку Савеза за Србију, ДЈБ и ПСГ изнели су захтеве, од којих су неки специфично везани за Ниш.

Друго по реду окупљање у Крагујевцу

Како је најављено на друштвеним мрежама, друго по реду протестно окупљање у Крагујевцу, под слоганом „1 од 5 милиона“, биће одржано вечерас у 18 часова, на платоу испред некадашње Робне куће у поменутом граду. Према најавама, биће одржана и протестна шетња од Ђачког трга до Прве крагујевачке гимназије где ће се, како је најављено, обратити „вероватно троје говорника“.

– Још овај протест у суботу, после бирамо петак или недељу. Тако и треба и мора, јер смо успоставили сарадњу са централом протеста у Београду. Мени је то нормално, циљеви су нам апсолутно исти – написао је на Фејсбуку пре неколико дана један од организатора, новинар у пензији Милан Шерифовић.

Стопкрвавимкошуљама: Србија се повукла са Косова

Организатори протеста „Један од пет милиона“ затражили су у петак саопштењу послатом са мејл адресе Стопкрвавимкошуљама без страначких или било којих других обележја, од председника Србије Александра Вучића да грађанима представи план за Косово и Метохију, наводећи да су они адреса којој треба да се обрати, а не „Брисел, Вашингтон, Москва или Приштина“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!