Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: У Сребреници није било геноцида, доказаћу

0

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је данас је да апсолутна лаж да је у Сребреници било геноцида и да ће то и доказати.

– Ја спремам књигу од три тома у којој ћу доказати да није било геноцида у Сребреници – рекао је Шешељ новинарима испред Специјалног суда где је са члановима СРС дошао да прати суђење осморици полицајаца Републике Српске оптужених за убиство 1.200 муслимана у селу Кравице код Сребренице 1995.

Шешељ је рекао и да су наводи оптужбе против полицајаца апсолутна лаж.

То су, како каже, оптужбе које су муслимански правосудни органи пласирали нашим „поквареним тужиоцима који примају здраво за готово све што добију из Сарајева“.

– Неће проћи пуно времена а ми ћемо судити и поступајућем тужиоцу у овом предмету и бившем тужиоцу за ратне злочине Владимиру Вукчевићу и свима који су се огрешили о српски народ заступајући лажне оптужбе – навео је лидер радикала.

Он је новинарима рекао да је 13. јула 1995. група од 15 српских полицајаца водила – не више од 300 муслиманских заробљеника, у пољопривредну задругу „Кравице“ и са њима су нормално контактирали.

– Када су стигли тамо један муслиман је зграбио пушку српском полицајцу Крсти Драгичевићу и убио га, а хтео је да пуца и у остале али му је један полицајац ухватио цев и уперио пушку увис и цео шаржер је тако испаљен. Након тога је настала нервоза-300 заробљених невезаних муслимана против 15 наоружаних полицајаца. Они су запуцали и тако је дошло до погибије 300 муслиманских заробљеника – навео је Шешељ.

Он је додао да у Београду више неће моћи да пролазе лажне оптужнице које заступају, како каже, поткупљени тужиоци, страни агенти и разне организације попут Жена у црном и такозване „Мајке Сребренице“.

Мајке Стебренице су, како је рекао, огромно богатство стекле на крви можда убијених синова и мужева а можда им је „лепо да глуме како су жртве да би добијале паре да оптужују српски народ за геноцид“.

Након изјаве новинарима Шешељ је присуствовао суђењу у поступку у ком оптужница терети осморицу припадника Специјалне бригаде МУП Републике Српске Недељка Милидраговића, Алексу Голијанина, Миливоја Батинића, Бору Милетића, Јована Петровића, Драгомира Паровића и Видосава Васића.

На терет им се ставља кривично дело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву, због сумње да су у хангару „Кравице“ код Сребренице 14. јула 1995. године убили 1.313 муслимана.

Њима је крајем 2016. године почело је суђење због злочина над цивилима у селу Кравице код Сребренице 1995. године, а у међувремену је било у застоју скоро пет месеци због процесних пропуста у оптужници, који су отклоњени.