Прочитај ми чланак

Сергеј Шојгу: Рат против Србије је пример како се шири „демократија“

0

Sojgu

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је, на отварању конференције о глобалној безбедности у Moскви, да је Украјина практично склизнула у грађански рат, преноси Танјуг.

Шојгу је на конференцији, на којој учествује и министар одбране Србије Братислав Гашић, скренуо пажњу на проблем утицаја обојених револуција на глобалну безбедност и додао да су оне значајан фактор дестабилизације у свету.

Ради несметаног приступа ресурсима, а под изговором ширења демократије, народу се намећу туђе вредности, рекао је Шојгу и додао да је такав негативан пример рат против Србије.

Социјално-економски и политички проблеми појединих држава користе се за свргавање национално оријентисаних влада и наметање режима контролисаних из иностранства, указао је Шојгу.

Према речима руског министра, обојене револуције све више добијају облик оружане борбе, уз коришћење свих расположивих средстава укључујући информативни рат и снаге специјалне намене.

Шојгу је упозорио да су рат против Србије, удари у Либији, мешање у сукоб у Сирији потврда да се за појачање ефекта може користити војна сила у поном обиму.

У сваком конкрентном сценарију, поводи за страно мешање су били различити, али је схема реализације универзална, наводи Шојгу.

Рат против Југославије, као негативни пример, поменули су у својим говорима и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и начелник Генералштаба оружаних снага Русије и заменик министра одбране Валериј Герасимов.

(РТС)