Прочитај ми чланак

Селаковић: Влада Србије ће поштовати све што Шешељ договори с Трибуналом

0

nikola-selakovic-tanjug-tanja-valic-jpg_660x330

Београд – Министар правде Никола Селаковић рекао је да је влада предложила условне гаранције за пуштање Шешеља из хашког притвора јер је захтев Трибунала био другачији.

„Одлука је била условљена захтевом Хашког трибунала који је био другачији од свих претходних. Садржао је конкретне услове за Шешељево пуштање. Сам суд, на пример, није могао да спречи да Шешељ утиче на сведоке, па како онда тако нешто очекује од Србије?“, рекао је Селаковић у интервјуу за Вечерње новости.

Селаковић је додао да ће Влада Србије поштовати све што Шешељ договори с Трибуналом.

Влада Србије раније је саопштила да је спремна да гарантује за Шешеља под условом да се он, у правно обавезујућој форми, изјасни да ће поштовати све услове који буду договорени или које одреди судско веће Трибунала.

Селаковић је рекао да ће Србија, током приступних преговора с ЕУ, морати да промени и Устав, пре свега у области која се односи на независност правосуђа.

„Постоје захтеви из Брисела за промену Устава у оним деловима који се непосредно односе на независност правосуђа. А оно што је можда и најбитније како би се та оцена поправила, јесте ефикасна, непристрасна и јасна примена свих закона које усвајамо“, навео је Селаковић.

На питање какве уставне промене се траже од Србије, Селаковић је прецизирао да се, на пољу правосуђа, ради о одредбама које се тичу улоге Народне скупштине у именовању носилаца правосудних функција и одредбама у вези са начином избора чланова Високог савета судства и Државног већа тужилаца.

Одговарајући на питање кад очекује да ће Србија отворити поглавље 23, које се односи на правосуђе, министар Селаковић је навео како верује да ће то бити најкасније на пролеће 2015. године. „Оно што је до нас, завршићемо у октобру ове године“, додао је он.

Он је рекао како не изненађује што је на „европском путу“ стање у српском правосуђу означено црвеном бојом, као незадовољавајуће, будући да ниједна европска држава на почетку преговора за чланство у ЕУ није била оцењена добро или је забележила напредак када је у питању поглавље 23, које се односи на правосуђе.

Говорећи на тему штрајка адвоката, Селаковић је навео да радна група, у којој се налазе представници адвокатуре и министарства финансија и правде, има за задатак да у наредне две недеље дефинише решења која ће бити прихватљива за све стране.

(Б92)