Прочитај ми чланак

ШЕФ ПРЕГОВАРАЧКОГ ТИМА СРБИЈЕ СA ЕУ: Морамо да променимо политику према Русији

0

tanja miscevic ruzic

Потреба стратешког промишљања веома је важна у даљем процесу приступања Србије Европској унији, због чега је Србији потребна отворенија и искренија дебата о спољнополитичком курсу земље, порука је међународне конференције о проблемима српске спољне политике и политике безбедности и одбране у процесу евроинтеграција.

Шефица преговарачког тима Србије у приступним преговорима са Европском унијом Тања Мишчевић је као кључне теме у вези са којима ће Србија морати да се ангажује навела питања рестриктивних мера и трговине робом двоструке намене, које преговори о ступању у чланство у ЕУ стављају у први план.

„То ће веома брзо створити обавезу промене спољне и безбедносне политике Србије. Ту нема знака питања већ се мора пратити оно што се сматра стандардом”, рекла је Мишчевићева.

Како је објаснила, билатерална сарадња Србије са Руском Федерацијом и другим државама мораће да буде модификована у складу са спољном политиком Европске уније, али је истакла да заједница европских земаља није фактор који дефинише ниво сарадње Србије са трећим државама, нити може то да забрани или наметне.

Мишчевићева је истакла је да је Европска комисија увек имала позитивно мишљење о напретку Србије у поглављу 31, али је подсетила да је до почетка преговора постојао проблем усклађивања српске спољне политике са ставовима и акцијама Европске уније, што је, како је рекла, представљало веома велики удар на спољну политику Србије и њен кредибилитет.

(Танјуг)