Прочитај ми чланак

Саво Манојловић: Кад није ухапшен Тома Николић, не може ни Дејан Златановић

0

Директор покрета Крени-промени, Саво Манојловић затражио је данас да се под хитно из притвора пусти новинар Дејан Златановић, који је ухапшен у среду након протеста грађана испред Председништва Србије.

Манојловић је агенцији Бета казао да новинар и уредник портала Србин.инфо Дејан Златановић није починио никакво кривично, а ни прекршајно дело.

„Златановић је био на радном месту, а ухапшен је због изјаве:’Ко потпише, њега убише’. Зашто онда није ухапшен Томислав Николић због изјаве: ‘Реците Зорану Ђинђићу да је и Тито пред смрт имао проблема с ногом’ или Жељко Митровић након емитовања монструозног спота о Оливеру Ивановићу. Златановић је ухапшен без икаквог правног основа, његово здравље је нарушено и он мора већ данас да буде пуштен на слободу“, рекао је Манојловић.

Полиција је у среду увече, после протеста грађана под називом „Стоп Вучићевој издаји Космета“, ухапсила новинара Дејана Златановића због постојања основа сумње да је извршио кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења.

За ово кривично дело предвиђена је затворска казна од шест месеци до осам година.

Златановић ће бити саслушан данас у Вишем јавном тужилаштву у Београду.


Манојловић је казао да је власт у страху и паници јер је починила много грешака када је у питању решавање косовског питања.

„Власт нема никакав план нити идеју у преговорима за Косово и Метохију. Такође, не видим да се власт заиста брине о животима људи на Косову и њиховој безбедности. Из Београда, како кажу, за Косово се годишње издваја око 900 милиона евра. Да само део тог новца заврши на Косову, свака српска енклава би изгледала као ‘Београд на води’“, нагласио је Манојловић.

По његовим речима, несхватљиво је да се ни једног момента не поставља питање безбедности људи који живе Косову.

„Имате мимо свих договора, споразума и чак Устава Косова милитаризацију севера и пет нових база за специјалне полицијске јединице. Од севера Косова се прави Блиски исток, у смислу кризе. Резултат барикада, које је председник државе Александар Вучић организовао на северу, јесу пет полицијских база и шеста у изградњи и угрожен мир. Срби на Северу се налазе између чекића и наковања. Екстремиста Аљбин Курти (косовски премијер) крши сва права Срба, док Српска листа уцењује и малтретира Србе“, оценио је Манојловић.

Додао је да су Срби на Косову постали таоци и Београда и Приштине.

„Вучић је у једном дану оставио без посла 4.000 људи. На северу више нема српских полицајаца. Срби живе под упереним цевима припадника косовских полицијских јединица. Како је родитељима да шаљу децу у школу, посебно након инцидента у Штрпцу када су два српска дечака рањена од стране припадника косовских безбедносних служби. Срби не могу да се запосле ако немају чланску карту Српске листе или Српске напредне странке“, рекао је Манојловић.

Због таквог односа Београда према Србима на Косову, додао је Манојловић, влада све веће огорчење међу народом у централној Србији.

„Зашто од Северне Митровице не направе град за пример? Зашто не изграде савремени здравствени центар и запосле младе лекаре који желе да остану Косову, уместо што уцењују људе партијским књижицама? Зашто Београд не ради ништа на повратку расељених, а годишње ‘за Косово’ издвоји скоро милијарду евра? У чијим џеповима заврши тај новац?“, нагласио је Манојловић.

Казао је да председник Вучић не спомиње проблеме с којима се због погрешне политике Београда сусрећу Срби на Косову, али да „сваки дан кука у медијима о судбини Рио Тинта и сопственој угрожености“.

„Претње и безбедност било кога не смеју се обесмишљавати у јавности. Али председник Србије то сам чини константним тврдњама да је опозиција пробала да га убије Пословником у Скупштини, а о подметнутом оружју у Јајинцима да и не говоримо“, оценио је Саво Манојловић.