Прочитај ми чланак

САВО: Чак и да добије ЗСО на КиМ, Вучић ће је добити без Срба у њој

0

Чини ми се да се поједини амбасадори у Србији и генерално на Балкану понашају недопустиво. Они овде постројавају председника државе и праве приватне дилове са њим. Још је Зоран Ђинђић говорио о томе. Подршку америчког амбасадора Хила, Вучић је купио прихватањем косовских таблица, то је иначе разлог због кога смо годину дана имали немире на Косову, излазак из институција, хапшења, 15 одсто расељених Срба и на крају крајева Бањску. Сада је Вучић након серије пораза предао све то, јер су га ухватили са „рукама у пекмезу“, односно са рукама пуних фиктивних гласачких листића. Видећемо како ће амбасадор Русије, Боцан Харченко, наплатити ову подршку. Такође, оно што је евидентно јесте да Вучић има притисак да испоручи мултинационалним компанијама српски литијум и то је такође пројекат који Хил гура, наводи у разговору за Медија центар Саво Манојловић, директор кампање покрета Крени-Промени.

Саговорник наводи да су из Крени-Промени и пре ових избора упозоравали да ће доћи до фиктивног пресељавања становништва.

„Управо зато је Вучић и расписао изборе у половини локалних самоуправа. Опозиција је упозоравана на овај корак и могла је овакву ствар да предвиди. Постојале су две опције, није требало пристати на изборе под овим условима или је законом могла да се отклони ова превара. Могло се инсистирати да лица након пресељења не могу одмах гласати. У упоредном праву имате такво решење, нпр. потребно је да прође 18 месеци“, наводи Манојловић.

Он истиче да се поново десило да не постоји тако сјајна покривеност контролора.

„Многи посматрачи су јављали да на бирачким местима нема контролора опозиције. И на крају, иако смо понављали сви безброј пута невероватно је да опет опозиција није изашла са пројекцијом изборних резултата у изборној ноћи. Поново смо имали оправдање да се опозицији, односно једној странци покварио софтвер за бројање што се десило и прошли пут. То је нешто недопустиво. Мислим да сам лично око десет пута понављао колико је пројекција изборних резултата и јасан след наредних корака од кључне важности. То су понављали и други људи који су више него добронамерни према опозицији попут аналитичара Бобана Стојановића. Није тајна да ће лопов сваки пут пробати да нас покраде и наравно да је то за осуду, али суштинско питање је шта ћемо ми урадити да се то не деси“, рекао је Манојловић.

Према његовим речима, Крени-Промени је на терену имао 233 посматрача на овим изборима, који су забележили 52 неправилности.

„Забележене су неправилности од истицања пропагандног материјала и плаката на месту ближем од 50 метара од гласања, вођење паралелних спискова, непостојање специјалног конца јемственика на џаку, као и на бирачким кутијама. Такође је забележено неправилно коришћење УВ лампе, гласање без личне карте, фотографисање гласачких листића, посматрање за кога се гласа од стране чланова бирачког одбора, као и истицање само листа СНС и СПС на гласачким местима, као и бугарског воза. Све наведене неправилности наши посматрачи су унели у записнике на бирачким местима. Више пута је позивана полиција, која ни једном није желела да изађе на терен и спречи вршења кривичних дела попут куповине гласова“, наводи Манојловић.

Када је реч о нормализацији односа између Косова и Србије, две стране су узајамно признале регистарске таблице возила и потпуно је укинут режим налепница, а званичници ЕУ су то оценили као напредак у унапређењу нормализације односа. Наш саговорник сматра да су РКС таблице логичан корак након „предаје судства и полиције, енергетског система, телекомуникација, комплекса Брезовица, Газивода“.

Манојловић за Медија центар наводи да би волео да греши, али да ће према информацијама којима располаже наредни корак бити избацивање коришћења и плаћања динарима на Северу Косова, а да је сваки уступак додатно отежавао живот људи доле.

„Међутим, оно што је најтрагичније јесте атмосфера из које Срби са Севера Косова беже. Оно што су доле успели да направе Вучић и Курти заједничким деловањем, иако су често супротстављени, јесте да су убили наду обичним људима, наду у нормалан живот. И то је нешто што се под хитно мора променити“.

Он сматра да прича о Заједници српских општина (ЗСО) подсећа на главу шећера, по истоименој приповеци Милована Глишића, где простодушан народ (Београд) купује исту главу шећера како би умилостовило тадашњу власт (међународну заједницу).

„ЗСО у уставноправном смислу није имала никаквих озбиљнијих правних овлашћења карактеристичних за федералне јединице, па ни покрајине. Бриселски споразум се позива на Европску повељу о локалној самоуправи и предвиђа да општине могу сарађивати и користити своја (локална) овлашћења колективно. У суштини, сам споразум ЗСО као збиру локалних ентитета даје овлашћења које оне по природи ствари већ појединачно имају. На то се придодају надлежности у области образовања које се често упоредно гледано препуштају мањинским заједницама, као и здравство које косовске структуре и немају развијено. Ни ту, ни таква ЗСО никада није остварена. То није учињено ни 2013. године када је потписан Бриселски споразум, нити 2015. године, када је био крајњи рок да се то учини, а ни касније када је решавано питање Газивода, енергетике, предата Брезовица и све тако до дана данашњег. На крају, понављам, резултат Вучићевих пораза је 15 одсто Срба који су са Севера Косова отишли за само годину дана. Чак и када добије Заједницу српских општина, Вучић ће је добити без Срба у њој, његова губитничка политика мора се под хитно мењати“, истиче Манојловић.

Саговорник Медија центра је при мишљењу да ће до нових избора и повратка Срба у институције доћи чим буду договорени детаљи и да ће Западу Вучић на тастер испоручити и тај захтев.

„Суштинско питање није да ли ће се Срби, односно политичка елита, вратити у институције, него да ли Срби доле могу имати поверење у институције које ће бити окренуте обичном човеку и гарантовати му елементарне ствари попут безбедности и достојанства, за почетак. То је за мене кључни задатак“, истиче Манојловић.

Када је реч о пројекту Јадар, наш саговорник сматра да критичка енергија постоји и да је она узрок зашто и упркос двогодишњем лобирању Рио Тинта овај пројекат ипак није „васкрсао“.

„Имам информације и знамо да ће сада кренути нова офанзива да се овај пројекат оживи. Ми, међутим, можемо видети да власт није у стању да успостави потпуну контролу у земљи и да грађани када се добро организују и имају јасне захтеве могу да доведу до промена. Како је то умео да говори један легендарни политичар: Ми смо и даље господари наших судбина. Ми смо и даље капетани наших душа“, закључује Манојловић.