Прочитај ми чланак

САВЕЗ ЗА СРБИЈУ: Европска комисија потврдила оправданост за протесте у Србији

0

Народна странка и Странка слобода и правде, које су чланице опозиционог Савеза за Србију, оцениле су у одвојеним реакцијама да је Европска комисија у извештају о напретку Србије потврдила оправданост грађанских протеста који трају већ шест месеци.

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је, поводом представљања извештаја Европске комисије, да је тај документ потврдио да је у Србији на делу урушавање правне државе, институција и основних слобода.

„Констатујући слабост изборног процеса, унижавање парламента, пристрасност велике већине медија и уплив политичких комесара у судство и тужилаштво, Европска комисија је пре свега дала за право грађанима Србије, који већ скоро шест месеци на улици захтевају остваривање елементарних права и слобода“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да народ у Србији, између осталог, захтева и остваривање права на објективно информисање, на слободу изражавања, као и право да слободно бирају своје представнике на поштеним и фер изборима.

Секретарка за међународне односе Странке слободе и правде Ана Стевановић оценила је да је Европска комисија „и званично саопштила да грађани Србије немају само право, већ и озбиљне разлоге за протесте који трају већ шест месеци“.

Она је навела да су злоупотреба институција, укидање слободе, суспензија права и недостатак правде, „само неки од пет милиона разлога због којих се грађани на различите начине буне широм Србије“.

„Сигурна сам да ће Европа ускоро схватити да се промене у Србији могу остварити само демонтажом система који угрожава основна људска права и претвара нас у оазу јефтине и обесправљене радне снаге“, рекла је Ана Стевановић, а пренела Странка слободе и правде.

И Јеремић и Стевановић најавили су наставак протеста и бојкота институција од стране опозиције.

Подсетимо, у извештају о европским реформама у Србији у 2018. години Европска комисија је нагласила да су „напредак у владавини права и сређивање односа с Косовом од битне важности и наставиће да одређују даљи ритам преговора о чланству“ Србије у ЕУ.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!