Прочитај ми чланак

САВЕТНИК ПРЕДСЕДНИКА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: Србија да је са Косовом у конфедерацији

0

dusan-sidjanskiПредлагао сам им да се направи конфедерација између Србије и Космета и да та конфедерација буде под окриљем ЕУ.

„Из региона западног Балкана прво ће Србија у Европску унију. Читао сам разне материјале Европске комисије и сасвим је јасно да Комисија мисли да је Србија следећа чланица ЕУ. При томе је јако је важно да она буде на колосеку, да се бави проблемима придруживања Унији да има институте с којима треба промишљати о проблемима, као што су проблеми региона, незапослености”, каже Душан Шиђански, специјални саветник Жозе Мануела Бароза, одлазећег председника ЕК и почасни председник Европског културног центра. У разговору за „Политику”, каже да је била велика грешка што Србија са Хрватском није примљена у ЕУ.

Наш саговорник, кога многи убрајају међу најзначајније Србе у дијаспори, учесник је Безбедносног форума који се ових дана одржава у Београду. Он мисли и да не треба чекати пет година на проширење ЕУ, а да је због кризе у еврозони потребно ићи ка формирању политичке уније, у којој би могла да се обнови цела инфраструктура Уније. „Тада се неће мислити да је Грчка нека периферија у Европи”, објашњава он.

Следеће недеље Штефан Филе требало би да изађе са извештајем о напретку Србије у претходних годину дана. Да ли очекујете да ће Филе предложити отварање првих поглавља у децембру, како сада неки спекулишу?

Са Барозом, ми смо гурали да то буде што пре. Трудимо се да се то зна пре него што он оде. Он одлази 31. октобра, а хтео би да помогне и Србији и Швајцарској, јер зна о чему се ради с обзиром да је десет година на том месту. Ја сам био поред њега, трудио се да му помогнем, да му објасним, да видим многе наше политичаре и да њима, такође, објасним ствари, па се онда надам да ће то бити што пре.

Не може се рећи ништа прецизније око тога?

Не, не може се рећи. Филе, такође, одлази 31. октобра. Мислим да би добро било да он то заврши пре него што оде.

Које ће области у извештају бити позитивно оцењене, а које ће добити негативну оцену?

То је јако тешко рећи. Лакше је рећи шта ће бити негативно – правосуђе, суд, аутономија суда, корупција… Позитивна оцена ће у сваком случају бити за генералну позицију Србије према ЕУ.

А кад је реч о Косову и Метохији?

Предлагао сам им да се направи конфедерација између Србије и Космета и да та конфедерација буде под окриљем ЕУ. Па, колико ћемо држава да имамо у Европи? Регије се буде и хоће све да постану државе. То је лудост. Постојала је Југославија, коју смо распарчали, а сад ће можда сви унутра (у ЕУ), да се опет нађу заједно.

С Барозом сам већ разговарао о томе да има исувише много држава. Не може Европска комисија под тим условима да настави рад. Њу ће чинити једна мања група људи, можда 12, 15 њих, што је предвиђено у Лисабону. Иначе, велика је грешка била да се Србија остави ван ЕУ. Требало је да се то заједно уради са Хрватском, да се покаже и једнима и другима да је то заједничка ствар.

Па, зар ви нисте били у прилици да утичете на то?

Нисам могао да утичем и због тога ми је жао, што се тиче Србије, а у неком смислу и Швајцарске, као и Русије, где је направљена велика грешка. Не можете ви у исти кош да ставите Русију с другима.

На Форуму сте изјавили да је ЕУ направила грешку, зато што је Русију практично окренула Азији. У чему се огледа та грешка?

Проблем је у томе што изгледа да Американци и ЕУ имају исту политику, а сасвим су им различити интереси. Америка има два одсто размене са Русијом, док је Русија трећи партнер економије ЕУ. Европа је највећи инвеститор тамо. И сад се прави конфронтација у којој санкцијама губимо ту могућност и идеју да Русија буде велики партнер Европе у сарадњи са другим земљама, као и да Европа и Русија гарантују ту сарадњу заједно.

Јоханес Хан, нови комесар за суседство и преговоре о проширењу, рекао је да у наредних пет година неће бити придруживања ЕУ. Да ли то значи да Србија онда може да рачуна на 2020. као годину чланства у ЕУ?

То је јако тешко одредити. То зависи и од Европе и од Србије. Мислим, иначе, да је премијер Србије, који је рекао да за још пет година нећемо постати чланица ЕУ, направио малу политичку грешку. Са ове стране то не треба да се прихвати као нешто што је дефинитивно. Већ – хајде да наступимо, да видимо како ћемо ићи с преговорима и да онда решавамо када ће Србија ући у ЕУ.

Како иначе оцењујете односе у региону?

Нису баш тако позитивни као што су неки представници говорили. Има и даље проблема. Ту је и проблем образовања. Кад анализирате школовање мале деце и гледате историју коју они уче, видите да је, рецимо, на Космету Србин први непријатељ. Ми смо, такође, погрешили у Европи што са образовањем младих нисмо почели од почетка, да знају да су Европљани и да човек може да буде и Србин и Европљанин, а да то није контрадикторно. Деца морају да науче да имају поштовање за друге.

Па, када би онда цео регион западне Европе могао да се нађе у ЕУ?

То не могу да кажем. Штета би била да не уђу заједно, али немају сви капацитете за то.

(Политика, Фото М. Марковић)