Прочитај ми чланак

Саша Мирковић заратио и са Зораном Михајловић због писма Вучићу

0

saša mirković zorana mihajlovic 6

Клевете новопеченог опозиционара или озбиљна порука прогоњеног политичког неистомишљеника која би могла да кошта Српску напредну странку и Александра Вучића? То питање је у јавности отворило писмо Саше Мирковића, лидера Јаке Србије и донедавног посланика СНС-а, у којем је премијера оштро оптужио за апсолутизам, осветољубивост, репресију и застрашивање.

„Знам да овим рескирам све, и будућност своје деце и животе чланова породице, о свом и да не говорим. Али сам решио да нећу више да будем у тој твојој игри. Знаш и ти одлично да је све ово што кажем тачно и да ниједан полиграф на свету неће моћи да докаже супротно”, поручио је, између осталог, Мирковић, позивајући Вучића на ТВ дуел, у писму које је у целости објавио „Курир”.

Овакве тврдње, теже од критика готово целе опозиције, изнете су дан пред митинг СНС-а у Новом Саду и седнице председништва те странке и у току припрема страначке скупштине за фебруар 2016. Међу првима је реаговала потпредседница напредњака Зорана Михајловић.

„Моја Српска напредна странка је остала иста, мој председник Александар Вучић води исту политику, једино се променио Саша Мирковић. Желим му сву срећу у новој политичкој улози, а грађани Србије ће на изборима показати ко колико заиста вреди”, истакла је она, додајући да је са Мирковићем некада добро сарађивала у корист града Зајечара.

На те речи одговорио је и лидер Јаке Србије, који је то саопштење започео речима: „Зорана, хајде да се више не лажемо.”

„Изузетно ценим и поштујем све оно што си урадила за Зајечар и захвалан сам ти на томе као и сви грађани. Немам више ништа са СНС, а данас се кајем што сам икада био део приче. Молим те да те више не искоришћава твој шеф и да се преко тебе обраћа мени. СНС је за мене ружна прошлост, а када кажем СНС, не мислим на добре и поштене људе, него на људе са Вучићевог двора који замајавају и сатанизују Србију годинама. А колико знам и ти си сличног става или сам те можда пре неки дан погрешно разумео? Знам да то не смеш да кажеш јавно, али ће брзо доћи и то време”, навео је Мирковић.

Његово писмо адресирано на Вучића, за посланика СНС-а Владимира Ђукановића није изненађење јер је Мирковићу, каже, „немирна савест и зна шта је радио”.

„Ово сад ради зато што полиција чешља његове фирме и покушава да писмом избегне кривичну одговорност и подигне јавност како је он наводно жртва. Најбољи коментар на то писмо јесте особа која га пише”, каже Ђукановић за наш лист.

Ипак, Мирковић оваквим порукама није изабрао никакав нов модел у жељи да нађе место у редовима опозиције, сматра аналитичар Дејан Вук Станковић.

„То је критичка опсервација личности која предводи најјачу странку у власти. Када је критикован СПС, критикован је Милошевић, када је било замерано ДСС-у, то је адресирано на Коштуницу, а за ДС на Тадића. Политичке оцене Мирковића су веома оштре, а поједини детаљи које помиње, попут афере „Џак”, дешавали су се у време док је био утицајни члан странке. У време избора 2012, када је помињан тај џак с гласовима, Мирковић је у кадру стајао поред Вучића”, наводи Станковић.

Да Мирковићев иступ није ништа ново, потврђују и претходни одласци сада бивших напредњака: генерал Божидар Делић се још почетком 2011. вратио у Српску радикалну странку, а Борислав Пелевић је отишао 2012. незадовољан политиком владе према Косову. Крајем 2013. исто су учинили и Оливер Антић, због „примитиваца у СНС-у”, и Владимир Цвијан, који је оптужио СНС да „брутално напада” њега и његову породицу. Свима им је заједничко, према мишљењу Дејана Вука Станковића, да одласком нису изазвали озбиљније потресе у редовима напредњака.

„Истина је да је и у претходним случајевима, као и са Мирковићем, одлазак неког од тих чланова био медијска тема, али рејтинг доказује да директан утицај на подршку бирача тешко да је имао. Показало се да је доминантна идеја да се гласа за личност и да је лидер странке у ствари име тог политичког ’бренда’. Али прави и поуздани исход Мирковићевог одласка биће могуће тачно утврдити једино на наредним изборима”, наводи Станковић.

Сукоб Саше Мирковића и СНС-а отворио је и питање какав ће бити исход наредне седнице скупштине напредњака, која је заказана за два месеца и могу ли се очекивати још неки растанци владајуће партије са виђенијим кадровима. Владимир Ђукановић каже да ће се радовати ако из странке оде „свако ко је такав баш као што је дотични господин (Мирковић) и мисли да преко СНС-а оствари неке бенефите”.

„Странка их није сама избацила, јер свако може да се учлани по статуту и то није забрањено никоме. Али, свако покаже своје право лице и због чега је дошао”, каже Ђукановић.

Дејан Вук Станковић уверен је да неће бити „великог политичког ватромета” на седници скупштине СНС-а, али мисли да можда хоће у медијима.

„С многим именима се лицитира, али те прогнозе су увек незахвалне, док премијер врло вешто склања спекулације, говорећи да странка треба да буде отворена за различите политичке погледе. Суштински турбуленције су више медијски конфликт, јер због чега би суштински долазило до комешања, када сте толико убедљиво први”, пита Станковић.

Извор: Политика