Прочитај ми чланак

Шешељ стиже, Србија ће да се тресе

0

vojislav-seselj-miting-srs-radikali-1331561945-131706
(СРС)

Немања Шаровић, заменик председника Српске радикалне странке и члан правног тима за одбрану Војислава Шешеља, очекује да ће се лидер радикала крајем октобра вратити у Србију и истиче да ће његов повратак изазвати велики потрес на српској политичкој сцени. Он наводи и да због тога актуелна власт чини све да се његов повратак онемогући.

Шаровић тврди да ће повратак Шешеља утицати на пад рејтинга напредњака.

– Његов повратак изазваће велики потрес на српској политичкој сцени. Напредњаци, односно њихови лидери, своју популарност су 18 година градили управо на идеологији СРС-а, којег су се потом потпуно одрекли.

Ми смо упозоравали да ће они гурати ствари које ни демократе нису смеле. Тако се власт одрекла Космета зарад датума који Србија није ни добила. Незадовољство народа је велико, а њих тренутно нема ко да поведе у борбу против власти – тврди Шаровић и додаје да због тога актуелна власт чини све да се Шешељев повратак онемогући.

Шаровић наводи да су Шешељу забрањене све посете, а од јуче и приватне, односно породичне, које би једино биле могуће ако би им присуствовао неко из Трибунала, али да је Шешељ „тај услов одбио јер је дискриминаторски“.

– Интересантно је да се сваки пут кад се ближе избори у Србији спроводе рестриктивне мере јер се плаше да би својим изјавама могао да утиче на бираче – навео је Шаровић.

Хашки трибунал је за 30. октобар заказао изрицање првостепене пресуде лидеру радикала. У завршној речи, у марту прошле године, тужиоци су затражили да буде проглашен кривим и да му буде изречена казна од 28 година затвора.

Шешељ, који се брани сам, затражио је да буде ослобођен зато што „нема никаквог основа“ за осуђујућу пресуду. Иначе, суђење лидеру радикала почело је у новембру 2007, после једног неуспешног покушаја и штрајка глађу оптуженог.

У притвору је од 24. фебруара 2003, када се добровољно предао, одмах пошто је Трибунал обелоданио оптужницу против њега.