Прочитај ми чланак

САРАЈЕВО: Српска ће нестати!

0

Београд и Бањалука на сталној вези због претње ратног генерала БиХ да ће после референдума уништити РС. Дачић: нећемо им дозволити војни напад, Халиловић је портпарол Изетбеговића.

3

Јединице Армије БиХ којима је командовао Халиловић током ратних сукоба деведесетих година

Ратнохушлачка изјава некадашњег команданта армије БиХ Сефера Халиловића који је запретио да ће Република Српска нестати ако се у њој одржи референдум и да би РС у евентуалном сукобу могла да се одржи највише 10 до 15 дана, угрозила је политичку стабилност и мир у региону.
Званичници Београда и Бањалуке, према сазнањима „Новости, били су малтене у непрекидним телефонским консултацијама после нове тешке провокације из Сарајева, а премијер Александар Вучић до закључења овог броја разматрао је и опцију да прекине посету САД и да се одмах врати у Србију.

На сталној вези је био са председником Републике Томиславом Николићем, шефом дипломатије Ивицом Дачићем и безбедносним службама, а на „линији“ са органима Србије био је и председник РС Милорад Додик.

Министар Дачић је поручио да је изјава Халиловића о уништењу Републике Српске – највећа претња миру и стабилности у региону:

– Халиловић није само бивши ратни муслимански командант, он је незванични портпарол Бакира Изетбеговића. Халиловић говори оно што Изетбеговић мисли. Зато његове претње треба схватити озбиљно, јер показују да постоје ратни планови, који се базирају на процени да РС не може издржати више од 10-15 дана и да ни Србија не може да је одбрани – саопштио је вицепремијер Дачић.

Он истиче да је свима јасно да је референдум само изговор, а да иза свега стоји намера да се ратом уништи РС.

– Да су хтели компромис, Уставни суд је могао да промени бар један зарез у својој одлуци. Али њима није био важан компромис, већ изговор за ратне намере и планове, за шта се муслимани у БиХ очигледно спремају. Србија несумњиво жели мир и учиниће све да се сачува стабилност, али сигурно неће дозволити војни напад и уништење РС. О томе нико не би требало чак ни да сања. Србија је довољно јака да одбрани себе, а неће дозволити ни уништење РС ако буде нападнута. Очекујемо хитну реакцију међународне заједнице и међународних представника у БиХ, ако им је заиста стало до мира – изјавио је Дачић.

4

Звецкање оружјем из Сарајева Вучића и Дачића затекло је током заседања Генералне скупштине УН

Председник РС Милорад Додик каже да су Халиловићеве изјаве само поруке пропалог генерала који није био добар ни Бошњацима:

– Халиловић је празна мешина која пуца у празно, а хтео би опет да ратује. Нити могу да униште РС нити да је отму. Зато не треба давати значаја таквим небулозним изјавама! Наставићемо да се боримо за очување РС. А кад је реч о безбедности, она је једино угрожена због радикалних исламиста којих је све више на простору БиХ.

Члан Председништва БиХ из РС Младен Иванић рекао је да се безбедносна ситуација у БиХ погоршала и да посебно у Сарајеву има реторике која подсећа на ратни период.

Иначе, Халиловић који је и лидер Бошњачке патриотске странке поручио је да би референдум у РС значио „распакивање“ Дејтонског мировног споразума и ступање на снагу Устава БиХ:

– Никоме не претимо, али никоме нећемо допустити да однесе и део БиХ без белаја. Након референдума Дејтонски устав више не вреди, а након тога нека нам Бог помогне свима, нека нам да прво разума, а онда снаге да ту причу доведемо до краја – казао је Халиловић који је референдум о Дану РС окарактерисао као изјашњавање за сецесију.

5

Сефер Халиловић

ИНЦКО НЕЋЕ НИКОГА СМЕЊИВАТИ

Пет дана пре одржавања референдума о Дану РС из Канцеларије високог представника у БиХ су поручили да поред одлуке Уставног суда БиХ којом се забрањује његово одржавање, нема потребе да Валентин Инцко посеже за бонским овлашћењима која му дозвољавају да поништи одлуку о референдуму или да смени било којег званичника РС!

Тиме је ОХР одговорио на позиве бошњачких политичара да Инцко „коначно реагује и казни званичнике РС због референдума“.

Бивши судија Уставног суда БиХ и правни експерт Крстан Симић каже, за „Новости“ да би процесуирање или смена Додика због референдума били увод у дестабилизацију БиХ, распад правне државе и потпуно стављање правосуђа БиХ у службу сарајевске политике.

(М. Ф.)

СРБИЈА ИМ НЕ МОЖЕ ПОМОЋИ

Халиловић је поручио и да у БиХ, на обе стране, има довољно људи спремних да ратују:

– И зато апелујем да се добро размисли. Јер Милошевић је умро, ЈНА не постоји, не постоји хиљаде тенкова, хиљаде транспортера… Не може Србија помоћи РС. Нећемо допустити да нам неко пола државе отцепи.

ВУЧИЋ: НЕ МОГУ ПРЕГАЗИТИ РС

Премијер Србије Александар Вучић је изјавио да РС нико не може да укине, као и да Србија не жели сукобе:

– Србија никоме не прети ратом! Србија не призива и не жели сукобе, али Србија и по Дејтонском споразуму и по сваком праву и моралном закону има обавезу да заштити свој народ. Република Српска не може да буде прегажена и избрисана са лица земље како генерал Халиловић и још неки можда прижељкују.