Прочитај ми чланак

Шамар Милојка Спајића колеги Јакову Милатовићу уочи парламентарних избора у ЦГ

0

Иако се пре само пар недеља чинило да ће Покрет Европа сад (ПЕС) у никад већем јединству наступити на предстојећим парламентарним изборима у Црној Гори који су заказани за 11. јун, сада је дошло до мимоилажења лидера тог покрета Милојка Спајића и његовог заменика, уједно и новоизабраног председника државе Јакова Милатовића.

Спајић је упркос молби свог заменика и новоизабраног председника Милатовића, заказао седницу Главног одбора покрета, на којој је одлучено да на парламентарним изборима наступе самостално, као и да носилац листе буде управо Спајић.

Прво су црногорски медији пренели да се Покрет Европа сад налази на раскршћу, имајући у виду да је Спајић заказао седницу Председништва и Главног одбора, којој неће присуствовати Милатовић.

Он је затражио да се седница закаже за други дан, јер је због других обавеза био спречен да присуствује састанку у среду увече Ипак, седница је одржана, а на њој је донета кључна одлука о наступу на ванредним парламентарним изборима 11. јуна.

Како је саопштено из Европе сад, тај покрет ће на изборима наступити самостално, а носилац листе ће бити Милојко Спајић. Овим је велика жеља Спајића испуњена, али у очи јавности упада чињеница да је седница Главног одбора одржана без другог човека покрета и новоизабраног председника Црне Горе Јакова Милатовића.

Уз то, његова молба да се седница помери за други термин је практично игнорисана. Иако је Спајић исто вече рекао да је у добрим односима са својим замеником, убрзо се огласио и Милатовић. Из његовог саопштења, може се закључити да је сукоб много дубљи од онога што се у јавности приказује.

„Ни етике, ни заједништва“

Наиме, Милатовић је казао да седница Главног одбора Покрета Европа сад (ПЕС) није сазвана ни на етичком, ни на принципу заједништва.

Милатовић је саопштио да се Црна Гора налази у процесу демократизације друштва, и подсетио на, како је казао, победу из августа 2020. године, изборе у Подгорици у октобру прошле године, и победу на предсједничким изборима 2.априла.

“Мислим да није кључно питање наступа на изборима, ја бих више навео начин на који је дошло до заказивање јучерашње седнице Главног одбора. То није урађено ни на етички, ни на начин заједништва. Мислим да вам тај одговор довољно говори о мом ставу”, казао је Милатовић.

Он је истакао да је победа на председничким изборима 2. априла пребрзо испуштена, али да ће као председник државе увек слати поруке етике, јединства и заједништва.

Казао и да се у Црној Гори мора престати размишљати у уско-партијским интересима.

“Просперитет Црне Горе долази снажним моралним начелима и заједништвом и то су поруке на којима сам ја добио подршку 60 одсто грађана и од којих ја одустати нећу. У наредном периоду политички процес ће сигурно бити динамичан и мислим да смо пребрзо испустили победу од 2. априла”, поручио је Милатовић.

Да Милатовић и Спајић нису у идеалним односима наслућује се већ неко време, али је ово први јавни приказ ситуације у Европи сад. Поред спорне седнице, постоји још неколико питања око којих се лидери покрета не слажу, а тичу се кључних питања.

Између осталог, Спајић се залаже за самостални наступ на изборима, што је сада и осигурао, док је Милатовић био за коалицију центристичких странака.

Поред тога, Милатовић подржава учлањење у регионалну иницијативу Отворени Балкан, док Спајић каже да Црна Гора није спремна за улазак у њу. Новоизабрани председник оцењује да су јавне финансије Црне Горе стабилне, Спајић тврди да је држава пред банкротом. Милатовић се као министар залагао за укидање нерадне недеље, док је Спајић сад против тога.