Прочитај ми чланак

И ПРОАМЕРИЧКИ БЛИЦ ПРИЗНАЈЕ: Русија у срцу Срба!

0

rusija_srbija

Срби највише верују Владимиру Путину и Александру Вучићу, и то баш тим редоследом, а највише би волели да Србија направи савез са Русијом.

Ово показује најновије истраживање часописа Нова српска политичка мисао, рађено средином октобра комбинованом методом – телефонском анкетом и разговором на терену, на репрезентативном узорку од 1.100 грађана Србије.

Вучић је српски политичар којем се убедљиво највише верује, 34,6 одсто испитаника рекло је да им баш он улива највише поверења. Од домаћих политичких лидера, на другом месту је Ивица Дачић са 4,5 одсто, а више од три процента добили су још само Војислав Шешељ и Драган Марковић Палма.

С друге стране, светски политичар који улива највише поверења грађанима Србије је руски председник Путин, за њега се изјаснило 36,1 одсто испитаника. Следи немачка канцеларка Ангела Меркел са 7,3 одсто, иза које су далеко испод грчки премијер Алексис Ципрас и председник САД Барак Обама.

Да је Русија у срцу већине Срба још драстичније показују одговори грађана на питања о уласку Србије у међународне савезе.

“Да ли подржавате савез Србије са Русијом” питање је на које је чак 68,2 одсто одговорило потврдно, док се негативно изјаснило 18,9 одсто, док је 12,9 без одговора.

На питање “ако бисте морали да бирате, да ли сте за то да Србија уђе у политичко-економски савез са…” Русију је заокружило 35,7 одсто грађана, Европску унију 21,1 одсто, док је за то да Србија “остане неутрална” било 34,7 одсто њих.

Када је, међутим, ЕУ једина опција о којој се људи изјашњавају, чланство Србије у ЕУ подржало би 46,8 одсто грађана, против би било 41,5 одсто, а остали немају одговор или су неопредељени.

Извор: Блиц