Прочитај ми чланак

Русија ће подржати самосталност Републике Српске, али под једним условом

0

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов изјавио је да не види никакав проблем у идеји Милорада Додика о самосталној Републици Српској у оквиру БиХ

Немачка окренула леђа Републици Српској; Реаговала и Хрватска странка БиХ

© Sputnik / Наталья Селиверстова

Он је рекао да је услов за то да она буде резултат дијалога свих страна у БиХ.

Калабухов је навео да је то ствар политичара, демократских одлука, те да ће је Русија подржати ако дође до „њене реализације у дијалогу“.

Немачка окренула леђа Републици Српској; Реаговала и Хрватска странка БиХ
Он је казао да не може да говори о легитимности или нелегитимности процеса враћања надлежности са БиХ на Републику Српску, напомињући да је то ствар политичког процеса и органа власти у Републици Српској.

Руски амбасадор је рекао за Јавни сервис БиХ (БХРТ) да заговара принцип према коме у разговорима за решење кризе у БиХ све одлуке морају бити донете дијалогом, у комуникацији између ентитета, који сами морају да се определе како да нађу најоптималнији пут за излаз из садашње ситуације.

Калабухов је даље навео да је руски став да у БиХ не постоји Високи представник у БиХ, јер није испоштована процедура именовања Кристијана Шмита на ту функцију.

Он је подсетио да су одлуку о именовању немачког дипломате донели амбасадори земаља чланица Управног одбора Савета за провођење мира у БиХ (ПИК) без консензуса и без усаглашавања Високог представника у Савету безбедности УН.

„Као држава гарант Дејтонског споразума, ми смо чланица ПИК-а, али ми не радимо у ОХР док је тамо Кристијан Шмит. Ми не подржавамо никакве званичне контакте са Шмитом“, казао је Калабухов. Још је оценио да одлука Валентина Инцка о наметању закона о забрани негирања геноцида, коју је као Високи представник донео на самом крају мандата била „субјективна и неизбалансирана“.

„Најбоље би било када би та одлука била у институцијама БиХ, у току расправе, у току дијалога. Овај дијалог, он се води. Наравно, можда не знају сви за овај дијалог, али разговара се о томе у дипломатским круговима. То је појам који због политичких реперкусија мора бити врло избалансиран и врло осетљив“, казао је руски амбасадор.

Калабухов је истакао да „не види проблем у томе што је Република Српска ставила ван снаге одлуку Високог представника, иако је ту одлуку Инцко донео у складу са својим овлаштењима“, додавши да је то ствар Народне скупштине Републике Српске.

„Нисмо хтели да окривимо цео народ“

Према његовим речима, Русија 2015. године није подржала Резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН, коју је припремила Велика Британија, јер је тај нацрт, како је навео, био неизбалансиран и кривио је цели народ.

Калабухов је још рекао да су за Русију упитне и одлуке Хашког трибунала.

„Када смо били на почетку ове приче за оснивање овог суда, ми смо рекли да видимо његов рад као инструмент помирења у БиХ.

Нажалост, то се није десило. Ми мислимо да оно што је урађено тамо није довело до примирења и толеранције у БиХ и због тога је познат наш став у односу на ове одлуке и сва трагична дешавања“, истакао је он.

Према његовим речима, дипломатија Русије настоји да све што се тиче БиХ буде избалансирано, те да они настоје да „избалансирају цели став међународног фактора“.