Прочитај ми чланак

Руси у олдтајмерима кренули на Берлин: Овако су дочекани у Новом Саду

0
1

(Фото: Трећа Србија)

 

НОВИ САД – Под покровитељством Министарства спољних послова Руске Федерације првог априла је у четири олдтајмера „победа“ кренула делегација младих активиста на пут од Волгограда до Берлина и назад до Москве где ће деветог маја присуствовати свечаности обележавања седамдесет година од победе над фашизмом.

Домаћин овом занимљивом конвоју била је политичка организација Трећа Србија која је за госте из Русије организовала свечани дочек у Новом Саду. На свечаном пријему у Скупштини Новог Сада, Мирослав Илић, заменик председника скупштине је указао да је српски народ био толико велики противник фашизма да је слично као и руски народ био спреман да иде до границе билошког опстанка само како би се то највеће зло у историји човечанства победило.

„Данас, када многи желе да ревидирају историју ми смо спремни да се такође свим силама боримо да то не дозволимо“, закључио је он.

 (Фото: Трећа Србија)

(Фото: Трећа Србија)

Мирослав Паровић, председник Треће Србије је позвао госте из Русије да заједничким снагама раде на томе да се у Европи изгради нови договор који ће подразумевати враћање суверенитета европским државама и који ће функционисати на јединственом простору од Лисабона до Владивостока. „Слично као што су наши дедови радили пре седамдесет година, ми као нова генерација морамо дати све од себе да обезбедимо да Русија буде снага, а Србија симбол те нове Европе коју ћемо заједно градити“, истакао је Паровић.

Младе Русе је дочекао и проф. др Милан Рунић, тенкиста Црвене армије, учесник у борбама за ослобођење Београда. Он је поздравио делегацију из Русије и пожелео им срећу у даљем путу.

 (Фото: Трећа Србија)

(Фото: Трећа Србија)

„Ми никада не смемо заборавити допринос Црвене армије, као и нашег народа који је у два антифашистика покрета учествовао у борбама против нацизма“, рекао је Горан Миленковић, председник градског одбора Треће Србије у Новом Саду.

„Посебно је важно указати дужно поштовање нашим суграђанима, као што је проф. др Милан Рунић, који су лично учествовали у борбама и нама као њиховим потомцима дали право да данас будемо поносни“, истакао је Миленковић.

 (Фото: Трећа Србија)

(Фото: Трећа Србија)

На крају посете Новом Саду, делегација из Русије је поклонила заставу Крима руководству Треће Србије и пренела поздраве Владе Крима и захвалност за изказану подршку Треће Србије опредељењу народа да се врати у састав Русије.

 

Izvor: Pravda