Прочитај ми чланак

Рикер заврће руке по Београду – амерички притисак на „проруску Владу“

0


Владислав ЈОВАНОВИЋ, бивши министар спољних послова:

Американци би да нам направе „велику коалицију” за промену Устава

НЕМАМ информације, али имам осећај – да је дошао да нам заврне руку: да нас подсети на обавезе које имамо да извршимо у погледу Косова, регионалне сарадње и кретања ка евроатлантским интеграцијама.

Сигурно је то јасно пренео својим саговорницима.

Вероватно је баш због тога хтео да чује да ли је ова досадашња комбинаторика са владом СПС-СРС-Динкић у реалном изгледу или не. И, вероватно је, ако је видео да се ту столице љуљају, изразио симпатије за велику коалицију. Јер, једино би она могла да осигура непосредно и дугорочно остварење америчких циљева на Балкану.

Ова влада о којој се прича – она је била излаз, али је сигурно мање од онога што би могла да уреди велика коалиција.

Велика би имала двотрећинску већину и могла би да доноси одлуке кроз парламент без обзира на вољу и расположење народа. Могла би да измени Устав и да испусти Косово из Устава!

Најзначајнији разлог за промену Устава је ослобађање од Косова – и то Американци траже! То је услов за наш улазак у ЕУ.

Са друге стране, са једном врло великом већином у Скупштини, могла би се донети и одлука о прикључењу НАТО-у без референдума. Без да се пита народ – онако како је то Сабор урадио у Хрватској.

Треће, од нас се вероватно очекује да не правимо проблеме у Босни и да Републику Српску мало по мало препустимо њеној судбини – а то је да се централизација Босне може довршавати.

Све ово очекују од нас. Овако Американци виде Балкан спрам својих интереса.

Хоће ли се то остварити – друго је питање.

 

Огњен ПРИБИЋЕВИЋ, бивши амбасадор у Немачкој:

Дошао да види колики је стварно руски утицај

РИКЕР, врло једноставно, брани америчке интересе! Дошао је да види шта се дешава са формирањем владе, а из истог разлога нам долази и Гордон.

Хоће да виде колики је стварно руски утицај овде и у ком правцу ће ићи будућа влада.

Хоће да виде да ли има могућности да се направи нека нова опција, нека нова влада – велика коалиција.

Али, право је питање: колико они желе да се ангажују и да промене тренутно стање. То зависи само од тога колико ће проценити да ће њихови интереси бити доведени у питање и шта ће се дешавати са Косовом.

Јер Америка, на жалост, када је реч о Србији, има само један интерес и он се везује за Косово и његову независност!

 

Синиша КОВАЧЕВИЋ, потпредседник ДСС, редитељ и драмски писац

Рикер дошао да каже ко ће нам бити влада

РИКЕР ради све што и његови претходници у Србији.

Пошто смо ми земља без суверенитета, вероватно је дошао да нам уреди системе вредности, да каже ко ће бити влада, шта влада има на листи приоритета и како треба да се понаша!

Претпостављам да то ради…

 

Предраг СИМИЋ, бивши амбасадор у Француској:

Рикер дошао да утврди независност Косова

ОД СВИХ тема које би могле довести високе америчке функционере у Београд, сигурно је на првом месту Косово. Јер, у овом тренутку, Америка жели да тај свој геополитички пројекат приведе крају.

Хитан долазак Рикера и, у недељу Гордона, у вези је са ставом који ће нова влада заузети поводом Косова и онога што је договорено и није договорено у Бриселу.

То је амерички интерес за композицију владе, што су потврдиле и изјаве челника партија који су са Рикером разговарали.

Изјаве за јавност су биле благо увијене поруке једних другима и Американцима: да ће се Србија држати свега што је договорено у Бриселу – из чега се може разумети да ће се Србија држати и онога што још није договорено, а Америка очекује да буде договорено да би подржала владу.

С рдуге стране, Србија је у веома тешкој економској ситуацији и – према томе – њен маневарски простор у погледу КиМ је крајње мали. Чини ми се да све наводи на закључак да Америка жели да искористи нашу ситуацију да приведе крају оно – независност Косова – што 13 година после интервенције још није потпуно завршила.

Србија је потпуно зависна и биће потпуно зависна од ММФ , у коме се не гласа демократски него по основу величине капитала. У томе је Америка далеко највећа тако да нема дилеме око тога колику `наклоност` ММФ можемо да очекујемо у случају да Америка то пожели.

 

Живорад ЈОВАНОВИЋ, председник Београдског форума, бивши министар иностраних послова:

Николић треба да упозори Рикера

РИКЕР промовише америчке интересе, долази у тренутку који је јако осетљив јер се преговара о влади и врло је неуобичајено да се било која земља умеша у процес формирања владе, јер то значи да се влада прави од пластелина, а не по народној вољи.

То што је Србија мала земља не даје право ниједној сили да се уплиће у изборни процес и формирање владе која ће одговарти за судбину земље у наредне 4 године.

Онај који је већ у седлу – председник Републике – треба да Рикеру скрене пажњу да ово није у духу добрих односа Србије и Америке, да српска јавност не гледа благонаклоно на америчко уплитање и да Србија, иако жели добре односе са САД, не жели да буде ичија интересна сфера.

САД никада нису водиле рачуна о Србији, већ о свом егоистичком циљу да се Србија и српски фактор учини безначајним на Балкану. Њихов прокламовани циљ је да српски народ не буде политички фактор на Балкану.

Они имају доследност велике силе, а она се у нашем случају огледа у томе да су сви други пречи од Србије и српског народа.

То мора да се врло отворено каже.

Они заступају интересе Хрватске, муслимана у Босни, Турске на Балкану, Албанаца на Косову, а Србија и српски народ треба да буду објекат преко кога ће се задовољити интереси свих других!

(Факти)