Прочитај ми чланак

РЕФЕРЕНДУМ, ИЗБОРИ ИЛИ БОЈКОТ: Опозиција о Косову

0

Део европски оријентисане опозиције сматра да би на референдуму, а не на изборима, грађани требало да се изјасне о решењу за Косово, док део у недемократским условима не жели било какво изјашњавање.

Десничарска опозиција сматра гласање о Косову издајом дела српске територије.

Председник Србије Александар Вучић најавио да ће се народ изјаснити када буде постигнут договор о Косову. То подразумева организацију референдума. Међутим, појавиле су се гласине да би уместо референдума грађани свој став могли да кажу на изборима. Дефинитивна одлука није донета, па смо питали представнике опозиције шта о томе мисле.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП, за Данас каже да је референдум опција која је у овом тренутку боља него избори, пошто би изборна кампања била још једна пропуштена шанса пуна мрцварења и странчарења.

Према његовим речима, они који се залажу за изборе а противе се референдуму су исти они којима одговара статус кво и замрзнута ситуација, јер у томе виде прилику за задовољавање својих себичних интереса. Он указује да ово питање тражи зрелост, и никако не сме бити део кампања и страначких ровова.

Јанко Баљак, члан Политичког савета ПСГ, за наш лист каже да је врло вероватно да ће се Вучић одлучити за јединствену кампању и да ћемо уз референдум имати и нове недемократске изборе. Упитан, како би се ствари одвијале у демократској држави, он одговара „референдум прво, иако ће ово бити пропагандистички референдум само у сврху Вучићевог алибија“.

– Извесно је да ће он бити још једна фарса. Вучић ни за једне изборе није допустио елементарну демократску процедуру. На шта ли ће само референдум личити – наводи Баљак.

За део опозиције одржавање избора или референдума у недемократским условима није решење.

Зоран Лутовац, председник ДС, и Борко Стефановић, лидер Левице Србије, кажу да је одржавање избора или референдума под досадашњим условима потпуно неприхватљиво јер људи немају основну слободу и информације.

– Не знам шта Вучић намерава да уради, али знам шта је неопходно да се уради. Да се све из корена мења – истиче Лутовац за Данас.

Марко Ђуришић, функционер СДС, сматра да би истовремено одржавање парламентарних избора са референдумом био недемократски покушај да се грађанима онемогући да се одлуче после кампање у којој би се преплитале теме и где би власт као и много пута доминирала кроз функционерску кампању, а другачије мишљење о предлогу решења за КиМ али и за политике које би влада требало да води, не би могло да се чује.

– Председник ће се као и сваки пут до сада определити за оно што је у интересу учвршћивања личне власти, а не за оно што би ја?ало демократију – каже он.

Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке, наводи да ће уколико председник Србије расписе референдум расписати и изборе да појача резултат.

– Ни референдум нити избори нису поштено и праведно решење. Вучић је 2016. добио четворогодишњи мандат да води државу, преузео је 95 одсто медијског простора, па нека онда влада и доноси одлуке сам, и нека преузме за њих одговорност, баш као што је узео себи право да у Србији буде „господар живота и смрти“ – каже она.

Десница гласање о Косову сматра неуставним.

Бошко Обрадовић, лидер Двери, за Данас каже да је све што треба да знамо о КиМ записано у Уставу и Резолуцији 12 44 СБ УН.

– Ко хоће да се одрекне КиМ због ЕУ нека дође у Скупштину и то јавно каже, а не да то тајно ради и замајава јавност антиуставним референдумима. Вучић је већ обећао давање Косову столице у УН и признање независности, само сада врши медијску обраду јавности да то није издаја и велеиздаја већ да је то за наше добро, мир, будућност… Ко то уради треба кривично да одговара за угрожавање територијалног интегритета и суверенитета државе – закључује он.

И Вјерица Радета, фунционерка СРС, за наш лист каже да је статус КиМ утврђен Уставом и никаква додатна испитивања на ту тему нису могућа.

– Нико нема права да се одриче дела државе Србије и верујемо да то никоме неће пасти на памет. Власт увек може да распише изборе, али никакав изборни резултат никоме не даје мандат за распарчавање државе – тврди она.

Коалиција за мир

„Имали смо толико пута до сада изборе, који нису решили ништа, већ су само продубили постојеће проблеме. Морамо прво направити државу, па се тек онда бавити партијском политиком. Зато ћемо ускоро позвати људе у Коалицију за мир која ће се борити за постизање договора са косовским Албанцима и приближавање два друштва, која никада у прошлости нису имали снаге за то, и данас је историјска прилика за тако нешто и она не сме бити пропуштена“, најављује Чедомир Јовановић.