Прочитај ми чланак

„РАЗГОВОРИ О УСТАВУ ВЕЋ НА ЈЕСЕН“; ШЕШЕЉ: Трла баба лан

0

Београд -- Серија разговора о промени Устава коју је најавио председник Александар Вучић могла би да почне већ на јесен, сазнају "Новости".

Вучић је у више наврата од ступања на нову дужност говорио о нужности дијалога о највишем правном акту и нагласио је да, иако може да добије двотрећинску већину у Скупштини, намерава да покуша да дође до консензуса о овом питању.

Због значаја овог питања, које је истурио у први план као један од главних задатака у свом председничком мандату, Вучић жели да што пре почне разговоре, пише београдски лист.

Да ли ће за то наћи саговорнике у опозицији, још је неизвесно. Део опозиционих партија, углавном оне на десници, сматра да највиши правни акт не треба мењати у овом тренутку, док већина на проевропском опозиционом полу сумња у могућност конструктивног дијалога са влашћу.

Председник политичког савета ДС Зоран Лутовац недавно је представио предлог те странке за измене највишег правног акта у делу који се односи на правосуђе.

Ипак, он сматра да је „немогуће водити релевантан друштвени дијалог у овим околностима, где се свака критика доживљава као непријатељство, а опозиција као страно тело“.

“Такву атмосферу треба променити одмах јер је то темељ за промену друштва, што укључује и промену Устава као својеврсног друштвеног уговора. Било би најнормалније да разговори о Уставу буду отворени и да у њима сви учествују, али за то је потребно остварити бар минималне предуслове”, каже Лутовац.

Лидер ДСС Милош Јовановић каже да они уопште нису за промену Устава, јер „то са собом носи ризик да се промени преамбула о Космету, која је и уведена да би се сачувала територијална целовитост Србије“:

“Устав није идеалан, производ је консензуса свих странака 2006. године, али не видимо целисходност да се баш сад мења. У идеалним условима могли бисмо да се позабавимо темом да ли смо председнички или парламентарни систем, јер очигледно нисмо ниједно, а оба смо помало”.

Председник СРС Војислав Шешељ нам каже да му прича о промени Устава личи на изреку – „трла баба лан да јој прође дан“:

“Никоме нормалном не пада на памет да у оваквој ситуацији мења Устав. Треба расправљати о економији, здравству, култури, а не губити енергију на Устав. Он има фалинке, али држава с њим сасвим добро може да функционише. Једино ако тим променама Вучић хоће да се унапреди у фараона”.

Шешељ напомиње да се Устав мења кад је у држави све потаман, па онда да се види може ли и ту шта да се унапреди, наводе „Новости“.

Први човек ЛДП Чедомир Јовановић каже да власт и опозиција морају да разумеју да нас међусобни сукоби, који поларизују и троше друштво, онемогућавају да разговарамо о најбитнијим темама за будућност Србије:

“На дијалогу о промени Устава и решавању проблема на Косову ЛДП инсистира годинама. Они који су осудили Србију на таворење Уставом из 2006. дужни су, више него ико други, да помогну у скидању тог терета. Ако су могли да читаво друштво осуде на овакав устав договорима и крађом на референдуму, онда имају још већу обавезу да разговарају о промени стања”.