Прочитај ми чланак

Равногорци: Тадића на суд због изјаве да је Дража био квислинг!

0

Изјаву председника ДС Бориса Тадића да је Драгољуб Михаиловић био квислинг у Равногорском покрету најоштрије осуђују, док историчар Чедомир Антић сматра да су такве оцене опасне јер потиру српску историју

ДРАЖА (НИ)ЈЕ БИО КВИСЛИНГ!

Председник Равногорског покрета Срђан Срећковић каже да тај покрет тражи одговорност председника Демократске странке Бориса Тадића због изјаве да је Драгољуб Дража Михаиловић био квислинг. Тадићеву изјаву оштро су осудили потпредседник Српског покрета обнове Александар Југовић, као и историчар Чедомир Антић.

– Ми ту изјаву оштро осуђујемо и позивамо Бориса Тадића на одговорност. Генерално, ми тражимо и његову одговорност по питању вођења државе док је он био председник. Његова извињавања за туђе жртве и то што је ишао у Сребреницу а никада није отишао у Јасеновац да се поклони српским жртвама, све то осуђујемо и за то тражимо одговорност – поручио је председник Равногорског покрета Срђан Срећковић за Телеграф.

Иначе, спорни став о Михаиловићу Тадиће је изнео у емисији “Недељом у 2″ на Хрватској радио телевизији. Том приликом он је истакао да је рехабилитација Михаиловића некорисна и додао да према равногорском покрету има негативан став.

ЈУГОВИЋ (СПО): ТАДИЋУ, ДА ЛИ СИ ПРОЧИТАО ЗАКОН О РЕХАБИЛИТАЦИЈИ ПРЕ НЕГО ШТО СИ ГА ПОТПИСАО?

Потпредседник Српског покрета обнове Александар Југовић упитао је Тадића, поводом ове изјаве, да ли је прочитао Закон о рехабилатицији пре него што га је као председник државе потписао. Југовић је рекао да у Закону о рехабилитацији који је потписао Тадић недвосмислено пише да право на рехабилитацију имају припадници равногорског покрета, чији је вођа био Михаиловић, у складу са Законом о НОБ-у.

– Квислинзи немају права на рехабилитацију, па се питам да ли је тадашњи председник добро прочитао закон који је потписао. Ако је у парламенту Србије усвојен Закон о изједначавању права припадника партизанског и равногорског покрета, и ако је усвојен Закон којим равногорци имају статус припадника НОБ-а, онда стављење равногораца у ред квислинга, и партизане ставља у ред квислинга, и читаву нашу борбу у Другом светском рату дефинише као квислиншку – истакао је Југовић.

АНТИЋ: ТАДИЋЕВА ИЗЈАВА ЈЕ ОПАСНА
Историчар Чедомир Антић зачуђен је изјавом Бориса Тадића и истиче да Срби треба да буду поносни на то што су имали два антифашистичка покрета за време Другог светског рата.

– Такве изјаве су опасне, јер потиру нашу историју. Улогу Равногорског покрета и Драже Михаиловиућа је јасно дефинисана нашим највишим законским актима, зато ме таква изјава изненађује.

О улози Михаиловића у рату довољно говоре одликовања и почасти које је он добио од највећих коалиционих сила, САД-а, Француске и велике Британије. Његова борба против фашиста је позната и призната, и свако негирање означава покушај поништавања и прекрајања историје.

Све земље су имале један антифашистички покрет, а ми смо једини имали два, и због тога требамо да будемо поносни – истикао је Антић за Телеграф.

Ипак, лидер СПО-а Вук Драшковић је избегао да прокоментарише Тадићеву оцену генерала Михаиловића.

– Не могу да вам прокоментаришем то, не могу тиме да се бавим, јер пишем нешто друго сада – казао је Драшковић откривши нам само да је тема његовог рада: Шта би било када би се Краљ сада вратио у Србију?

 

(Телеграф.рс)