Прочитај ми чланак

РAСТУ ТЕНЗИЈЕ У БAЊA ЛУЦИ: Опозиција хоће у протестну шетњу коју полиција брани

0

Тензије у Бањалуци изазване због одржавања протеста опозиције и присталица власти Републике Српске у Бањалуци могле би да ескалирају због инсистирања опозиционих лидера да се одржи протестна шетња коју је полиција РС забранила...

Уколико се опозиција буде оглушила о одлуку полиције и из парка Марко Стојановић крене са својим присталицама у шетњу по центру града могло би да доведе до инцидената и сукоба са органима реда и присталицама власти у РС, сматрају аналитичари.

– Aко је полиција одлучила да забрани шетњу, онда ће онај који се оглушио о ту одлуку сносити одговорност за евентуалне сукобе и инциденте – изјавио је аналитичар Мирослав Лазански.

Време им не иде на руку

Како јављају новинари са лица места нешто после 12:15 почела јака киша у Бањалуци.

Према речима аналитичара Дејана Вука Станковића, полиција је учинила све да инциденти буду спречени.

– Заплењене су палице у Бијељини, које су присталице опозиције покушале да донесу у Бањалуку. Надам се да ће ипак све протећи у миру… Не видим да се са бина чују неке запаљиве изјаве ни са једне ни са друге стране. Биће можда тешких речи, али верујем да неће бити инцидената – рекао је Станковић.
Тањуг

Професор и сенатор РС Милимир Мучибабић каже да је циљ данашњег дешавања у Бањалуци ширење нестабилности и несигурности.

– Када би ови скупови били одржани у неутралносоцијалном амбијенту, била би реч о демократској традицији. Aли то није случај. Изабран је баш овај тренутак јер то воља страних “режисера” који желе да спроведу своје циљеве, а то је стварање унитарне БиХ – рекао је Мучибабић.