Прочитај ми чланак

Распад система у ЛДП – Ђурић напустио Јовановића

0

ceda jova

У ЛДП-у подносе оставке. Додуше, не Чедомир Јовановић, већ тројица његових блиских сарадника – Иван Андрић, Бојан Ђурић и Младен Башић.

Њих тројица су, како „Блиц“ незванично сазнаје, на Председништву странке у петак увече Јовановићу саопштили своје ставове. Потпредседник странке и доскорашњи народни посланик Бојан Ђурић није званично поднео оставку, већ је најавио да се убудуће неће кандидовати ни за какву страначку функцију.

Андрић, који је такође потпредседник ЛДП-а и бивши народни посланик, експлицитно је рекао да подноси оставку на страначку функцију, што је учинио и Младен Башић, који је, рекавши да ће у будућности морати да се бира и ново руководство београдског одбора странке, поднео оставку на место менаџера одбора ЛДП-а у Београду.

Сва тројица остају у ЛДП-у, али само као чланови. Они јуче нису били доступни за изјаве.

Нови потпредседник ЛДП-а и први човек странке у Београду биће Жељко Ожеговић, који је на изборима 16. марта био кандидат за градоначелника престонице.

Саговорник „Блица“ из ЛДП-а који је желео да остане анониман каже да нико више од функционера странке није поднео оставку. Одлазак Ђурића, Андрића и Башића уследио је након катастрофалног пораза странке, која није прешла цензус ни на републичким ни на изборима за Скупштину града Београда, али и након одбијања лидера странке Чедомира Јовановића да поднесе оставку због лоших изборних резултата.

Он је после седнице Председништва ЛДП поновио ранији став да неће поднети оставку и истакао да странка мора да преузме одговорност и да нађе снагу за унутрашњу промену у организационом и кадровском смислу, а на питање да ли ће поједини функционери поднети оставке, одговорио да је то „реалност која се дешава после сваких избора“.

Уз Јовановића су остали председница Политичког савета странке Наташа Мићић и члан Председништва странке Кенан Хајдаревић, који су још раније рекли да лидер ЛДП-а не треба да подноси оставку јер „изборни резултати нису ни успех ни неуспех једног човека, односно само лидера“.

Ожеговић: Нисам консултован о избору за потпредседника ЛДПБЕОГРАД – Кандидат ЛДП-а за градоначелника Београда Жељко Ожеговић, поводом незваничних медијских најава да ће постати потпредседник ове странке, саопштио је данас да није о томе консултован.

„Кандидатуру за градоначелника Београда прихватио сам јер сам по оценама грађана и ЛДП-а био веома успешан председник општине Нови Београд а касније и члан Градског већа града Београда“, навео је Ожеговић у писаној изјави.

Он истиче да је његова кандидатура представљала могућност да се грађанима и бирачима пружи шанса да гласају за једну умерену и пристојну опцију и додаје да „нажалост у овој референдумској а не изборној атмосфери која је пренета са републичког нивоа та опција није добила подршку“.

„Посебно ценим све оно што су чланови ЛДП-а урадили у вишегодишњој борби за изградњу демократског друштва и демократских институција и са руководством ЛДП-а сам у веома добрим односима али желим да нагласим да, поводом незваничних медијских најава које су се појавиле да постанем потпредседник ове странке, о томе нисам консултован“, навео је Ожеговић.

Он напомиње да ова функција подразмева велику част и признање и да сматра да у ЛДП-у постоје многи чланови који су својим дугогодишњим страначким радом заслужили да им ова част припадне.

(Блиц-Танјуг)