Прочитај ми чланак

Рајко Васић: Николићев термин „Босанац“ на граници увредљивости за Србе у РС

0

rajko-vasic-2

(Срна)
БАЊАЛУКА – Извршни секретар Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Рајко Васић рекао је Срни да је начин на који је предсједник Србије Томислав Николић означио Србе из Републике Српске на граници прихватљивости и увредљивости. „Срби у Републици Српској не могу се никако назвати Босанцима, јер је то само један од ужих завичајних појмова, као и Подрињци, Херцеговци, Крајишници“, рекао је Васић Срни коментаришући изјаву предсједника Србије Томислава Николића да су Срби из Републике Српске за њега Босанци, иако неки од њих, како је рекао, не воле да их тако зову.

Он је нагласио да је додатни проблем у томе што политичко Сарајево и бошњачке странке „Босанце“ гледају као „државну нацију“ у којој су садржане само различите вјере и ништа више.

„Термин ‘Босанац’ је заоставштина социјалистичке и комунистичке бајке и не одражава ново географско, политичко и национално стање ни у БиХ ни на Балкану. Реалност је таква да Срби и Хрвати у БиХ одбијају да се декларишу и назову ‘Босанцима’ и то треба уважавати у јавној и политичкој комуникацији“, истакао је Васић.

Она је нагласио да Србија не перципира Србе изван Србије и то је трајна чињеница.

„Остаје историјски ток непромјењивости у многим сегементима. Колико је Русија помогла Србији, у цијелој историји, толико је Србија помогла Србима овдје. Будућност се неће промијенити.

То значи да Република Српска треба са највећом пажњом да чува Дејтонски споразум и своје темеље у њему, градећи са надљудском енергијом зграду за сљедеће генерације, његујући културу и морал малих сиротињских народа који их одржавају, производећи сваког дана боље људе него што смо ми, радећи крваво и знојно за опстанак и напредак“, поручио је Васић.