Прочитај ми чланак

„Путине, одузми руски орден Вучићу“

0

Група српских интелектуалаца упутила је писмо председнику Русије Владимиру Путину у коме га је замолила да председнику Србије Александру Вучићу одузме орден Александра Невског, јер "злоупотребљава вековне српско-руске односе и користи их у дневно-политичке маркетиншке сврхе".

Изражавајући захвалност Путину због „пријатељског односа према Србији и суштинског разумевања за значај српско-руске сарадње“, аутори писма су навели да Вучић не заслужује руски орден и зато што „развија стратешку сарадњу са евроатлантским структурама“.

– Русија је у многим историјским тренуцима била једини ослонац српској држави и једина узданица нашем народу. Веома смо захвални Русији на принципијелном ставу да косовско питање може да се решава искључиво у складу са међународним правом, односно Резолуцијом 1244 и Уставом Србије. Тиме Русија, штитећи међународно право и светски поредак, штити и територијални интегритет Србије – наводи се у писму руском председнику.

Потписници су оценили и да Србија „не улаже напоре да очува свој територијални интегритет, односно Косово и Метохију у свом саставу“, наводећи као потврду те тврдње да је државно руководство 2013. потписало „штетни Бриселски споразум којим су угашене институције државе Србије на територији Косова и Метохије и постављена класична граница између Косова и Метохије и остатка Србије“.

– Да за осам година власти, владајући режим ни једном није поставио пред међународну заједницу питање повратка више од 200.000 протераних Срба као и повратка српских безбедносних снага на Косово и Метохију, што је предвиђено Резолуцијом 1244 – стоји у писму.

Наводи се и да државни врх Србије није упутио позив Русији да се укључи у преговоре о Косову „и својим ауторитетом помогне да се ово питање реши у складу са интересима наше државе, а не у складу са интересима албанских сепаратиста“.

– Уместо тога, председник Србије је укључио Америку у процес решавања косовског питања, која је главни креатор и покровитељ независног Косова. Потписивањем тзв. Споразума о економској сарадњи Србије и Косова, председник Вучић се сагласио са тим да Србија одустане од кампање за повлачење признања лажне државе Косово, након што су многе државе то већ учиниле – стоји у писму.

Додаје се и да Руско-српски хуманитарни центар у Нишу „није добио дипломатски статус и поред обећања српског руководства да ће га добити, да руске фирме у последњих осам година нису могле да победе ни на једном тендеру у Србији и да руководство Србије осим празних обећања није учинило ни један конкретан корак у даљем стратешком продубљивању српско-руске сарадње“.

Писмо председнику Русије потписали су, између осталих, директорка Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић, бивши посланик ДСС доктор Марко Јакшић, професор Дејан Мировић, новинари Михаило Меденица и Предраг Поповић.