Прочитај ми чланак

ПУТИН vs. ВУЧИЋ: Са речи на дела – о војној и нуклеарној сарадњи Србије и Русије

0

Русија је данас један од највећих инвеститора у Србији, рекао је председник Русије Владимир Путин после тет-а-тет састанка.

Он је такође рекао и да је робна размена између Русије и Србије драстично порасла и да сада износи две милијарде долара.

„Не само да испоручујемо војну технику, него и купујемо борбене системе, бробену технику, ви знате шта већ“, рекао је Путин.

© Фото : Председништво Србије

Телохранитељ с „чегетом“

Председника Русије Владимира Путина је, приликом доласка у Београд, у стопу пратио телохранитељ са црном актовком у рукама – познатом као „чегет“. Он се неће одвајати од руског председника, а разлог за то је што се у торби налазе контроле за нуклеарно наоружање Русије, пренео је Блиц.
Име „Чегет“, торба је добила по планинском врху на Кавказу, а у преводу знаци – „црн“. У употребу је ушла средином осамдесетих година. У питању је систем контроле с посебним аудио-видео комуникационим системом „Кавказ“, а који за задатак има да одржава везу између руског шефа државе и штаба у случају разматрања употребе нуклеарног оружја.

Председник Србије Александар Вучић додао је да је сарадња две земље данас обимнија него ранијих година.

„Са речи смо прешли на дела“, рекао је Вучић.

Како је навео, и то у области енергетике нарочито, у области војне сарадње, инфрраструктуре, саобраћаја, али исто тако и културе, образовања, спорта и свих сфера друштва“, рекао је Вучић.

„Верујем , госодине председниче да ћемо и даље моћи да убапредђујемо економску размен. Данас смо отворили и нека нова поглавља од дигитализације до коришћења нуклерарне енергије“, рекао је он.

Новак: Спремни смо да пошаљемо више

Русија је спремна да повећа снабдевање Србије гасом, изјавио је руски министар енергетике Александар Новак, током посете руске делегације Београду.

„Србија је наш дугорочни партнер, који не само што добија гас, већ се кроз њену територију спроводи транспорт гаса. Сада је то око 350 милиона кубних метара гаса. Разматра се могућност повећања обима транспорта у будућности“, рекао је Новак новинарима.

Године 2017, како је навео, потписан је протокол између Русије и Србије о проширењу инфрастуктуре за транспорт гаса.

„То је пре свега домен самих српских компанија, а ми смо, заузврат, спремни да повећамо обим снабдевања гасом уколико се потписани план у потпуности примени“, закључио је министар Новак.

С прозора Путиновог авиона сликани српски „мигови“

Руски новинари објавили су на Твитеру фотографију српских „мигова“ сликаних кроз прозор авиона којим је председник Русије Владимир Путин допутовао у Београд.

Путинов авион изнад Београда пратили су ловци „миг-29“, које је раније Русија испоручила Србији у оквиру војно-техничке сарадње, написано је уз фотографију.

Председник Руске Федерације Владимир Путин допутовао је у Београд у једнодневну посету, а српски политички врх дочекао га је на аеродрому.

Председник Србије Александар Вучић потом је приредио за председника Русије Владимира Путина свечани дочек испред Палате Србија. Вучић и Путин су се затим упутили на састанак у ужем формату.

Они ће прво разговарати тет-а-тет, а потом ће им се придружити и неколико министара. Након тога биће одржан састанак делегација две земље и потписан читав низ докумената.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!