Прочитај ми чланак

ПУТИН СТИЖЕ у БГД 1. НОВЕМБРА – на прославу победе у Великом рату и доноси „панцир

0

Председник Русије Владимир Путин присуствоваће прослави 100 година од победе Србије и савезника у Првом светском рату, која ће се тог дана одржати у Београду.

Србија ће тако поново угостити руског лидера и са њим заједно прославити ослобођење Београда у Великом рату.

Према писању медија, том приликом је готово извесно да ће Путин Србији испоручити и најмодернији ПВО ракетни систем „панцир“, што је потврдио и војни аналитичар Мирослав Лазански.

Такође, могуће је да ће 1. новембра српска војска од Русије добити и 30 тенкова и 30 оклопних возила.

ПАНЦИР

Панцир-С1 на камиону конфигурације 8×8 КАМАЗ-6560 ТЛАР Панцир-С1 (рус. Панцирь-С1, НАТО ознака SA-22 Greyhound) је руски ракетни ПВО систем са ракетама земља-ваздух комбинованог кратког и средњег домета. Систем се темељи на СА-19/СА-Н-11 и представља најновију технологију против-ваздушне одбране. Године 1993. војска Руске федерације увела је у наоружање самоходни против-ваздушни систем Пантсир-С1, у суштини унапређена и контејнерску варијанту система Тунгуска.

Панцир је мешовити(хибридни) топовско-ракетни систем који обједињује ракете земља-ваздух, два топа калибра 30 мм, осматрачки и нишански радар као и електрооптички блок за надзор и управљање паљбом. Систем је постављен на камион УРАЛ 5223.4 категорије 10 тона и конфигурације 8×8. Како је систем израђен у контејнерском облику може се једноставно поставити и на неко друго подвожје, нпр. тело оклопног транспортера или на мање бродове.

Док је Тунгуска, која је на подвожју оклопног гусеничара, намењена углавном против-ваздушној одбрани оклопних и оклопно-механизованих јединица, па је због тога смештена на гусеничару велике проходности, основна намена Панцира је заштита важних тачака као што су аеродроми, командна мјеста, комуникацијска средишта итд. Замишљен је за одбрану од авиона, хеликоптера, крстарећих ракета, беспилотних летелица и вођених бомби

 

Панцир може деловати и против површинских циљева као што су тенкови, оклопни транспортери, борбена возила пешадије и сл. Систем је осмишљен у Истраживачко пројектном заводу из Туле (Тула КПБ), а производи се у Уљановску. Због своје мешовите ракетно-артиљеријске конфигурације Панцир је делотворнији у односу на своје или само топовске или само ракетне ПВО конкуренте.

Произвођач наводи како је због вишеспектралног радарског и оптичког систрма који ради на дециметарском, центиметарском, милиметарском и инфрацрвеном (топлотном) таласном подручју, Панцир готово потпуно отпоран на ометање.