Прочитај ми чланак

Путин прави источни блок на Балкану: Да ли је Србија на реду?

0

У истом дану Молдавија и Бугарска су добиле проруске председнике. Има ли Путин неки тајни план и за Србију?

putin

У недељу су у двема балканским земљама изабрани проруски председници. Председнички избори биће одржани и у Србији наредне године, а са тим у вези европски комесар за проширење Јоханес Хан каже да страхује од нових националистичких изјава око председничких избора у нашој земљи, имајући у виду имена појединих кандидата.

Кандидатуру су истакли Војислав Шешељ и Бошко Обрадовић, лидери СРС и Двери, јасно проруски оријентисаних странака, док актуелни председник Томислав Николић лично гаји јаке симпатије према Москви. Да ли Русија на Балкану креће у стварање новог источног блока, кроз блиску сарадњу са шефовима држава?

Новоизабрани председник Молдавије Игор Додон ће у оквиру своје прве посете некој страној земљи на новој функцији допутовати у Русију, најавио је шеф његовог предизборног штаба Јон Чебан. Тиме се шаље јасна порука у ком правцу ће ићи политика нове администрације у Кишињеву.

Са друге стране, нови председник Бугарске Румен Радев током кампање позвао је на укидање санкција у Русији и изјавио да Бугарска мора да заузме прагматичан став према руској анексији Крима. Став, који је тотално супротан званичној политици Европске уније, чији је Бугарска члан.

Да ли је наступило време за нову поделу карата и интересних сфера у светској политици? Ово питање додатно добија на тежини, после телефонског разговора Владимира Путина и Доналда Трампа, након кога је најављена конструктивнија сарадња Русије и САД.

Где је у свему овоме Србија? Исток западу и запад истоку, вечито на ивици и вечито простор око кога су велики ломили копља.