Прочитај ми чланак

ПРОТИЋ НАПАО РАТКА МЛАДИЋА: Он није официр, већ злочинац, крио се као баба…

0

Злочин у Сребреници апсолутно неопростив. Неопростив зато што су га учинили Срби – рекао је Протић

Историчар, бивши дипломата и политичар Милан Ст. Протић оштро је говорио о Ратку Младићу, у емисији „Балкан инфо“, за кога је рекао да није српски официр, већ злочинац, који се крио „као баба“. Он је рекао да иза масакра у Сребреници стоје људи који су само случајно припадници српског народа, а који су заправо изроди и неморални, крволочни отпад, који заслужује сваку осуду.

Протић је рекао и да Младић никада није у цркву ушао све док то није постало модерно, као и да о српству никада није ништа ни знао, као и да се никада није одрекао комунизма.

– Злочин у Сребреници апсолутно неопростив. Неопростив зато што су га учинили Срби – рекао је Протић, а на питање да ли мисли да је заиста толико убијених колико се сматра, одговорио да је то потпуно небитно.

– Да ли је три хиљаде, да ли је педесет или седам хиљада, потпуно ми је све једно. Срби су се први пут у својој историји огрешили о друге. Ми то никад раније неисмо радили. Тек кад су дошли ови некрсти, на челу са Ратком Младићем, који не поштују ништа. Који до јуче нису били Срби уопште. Ко је плакао кад је скидао петокраку. Који никаквог морала немају. Онда су кренули да убијају цивиле. То Срби никад.. То је Србима рађено, не једанпут кроз историју. А онда су они почели то да раде и обрукали ову нацију за сва времена – навео је он.

Протић је рекао да је 18.000 момака погинуло под Младићевом командом у Босни за Републику Српску и да им нико није споменик подигао.

– А плакали смо овде да ли ће да иде у Хаг или не, да ли је суд праведан или није. Је ли то српски официр? Српски официр иде тамо добровољно и каже: „Мени не треба одбрана, не треба ми ништа, судите колико год хоћете, ја сам ту да одговарам, ја сам рат изгубио, моји војници су изгинули.“ Он се крио ко последњи бедник, к’о баба нека по рупама и подрумима, и кад су га најзад испоручили, он је десет година кењкао тамо, срамота за српски народ. То официр, то Србин, то командант? То није ништа. Е, то смо данас ми постали. И њега славимо, таквог бедника ми славимо и поредимо га са војводом Мишићем, а разлика је небо и земља – рекао је Протић.

Упитао је затим и да ли је Младић постао официр под Титом и петокраком, и констатовао да се овај комунизма никада није одрекао.

– Никад у цркву није ушао док то није постало пробитачно. О српству не зна; на једном месту каже, „ово им је освета за буну на дахије“. Ко да су Турци против нас дигли, а не, не зна шта је буна на дахије, има снимак у Сребреници. То је српски официр у ког се ми поуздамо и ког славимо, зато тако и пролазимо. Ако су нам идоли Аркан, Младић, Караџић, Милошевић, Шешељ, и њима слични, није ни лудо да овако пролазимо. А онда су нам криви Американци, светска завера, заклињемо се у Путина, а појма немамо ни ко је ни шта је, ни какву политику води. Ми смо погубили сваки правац и критеријум за ро ко смо и шта смо и шта има смисла – навео је Протић.

Додао је и да га уопште не интересује која су оправдања и изговори, као ни питање да ли је нама то неко радио?

– Па, наравно да нам је радио и није први пут. Шта смо ми, дивљаци који се свете или смо хришћани који праштају? Шта смо ми? И онда још то негирамо. Уместо да изађемо и кажемо, неки су Срби то радили. Потпуно ми је небитно колико је људи поубијано. Поубијани су. По списку. Људи који су ухваћени. Који су били потпуно немоћни да се бране. Систематски, данима, по целој источној Босни, не у Сребреници. То је неопростив злочин. То је по мом српском уверењу, љага на српском образу за сва времена, јер онда смо ми исти као други. Ако ми то радимо, не можемо да кажемо ништа Хрватима, Албанцима, муслиманима, Немцима. Онда мсо ми исти и никакве разлике нема – рекао је Протић.

Према његовом мишљењу тиме је свака јама из Другог светског рата и свака жртва из Јасеновца – збрисана.

– То не раде Срби, то је радио човек, и људи, који су само случајно припадници мог народа, иначе су изроди, отпад, неморални крволочни, који заслужује сваку осуду. Јер ми смо некада васпитани да опраштамо и да ниакд не посегнемо за животом противника кад је поражен, не дај боже кад је заробљен. Нама су некада наши противници дигли споменик, ево га у Кошутњаку, зато што смо били витешки народ, витешка војска. Ми смо Макензена ослободили, немашког фелдмаршала у Првом светском рату – изричит је он.

У видеу, на 43:37, погледајте шта је све о Ратку Младићу рекао Милан Ст. Протић: