• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Пропагандни рат Запада: Како српски медији воде хајку против Србије
Прочитај ми чланак

Пропагандни рат Запада: Како српски медији воде хајку против Србије

0

Медији у Србији недавно су хорски и на ударним местима домаћу јавност „известили” о руској пројекцији „Европа 2035” године. Заправо, грађане су само довели у заблуду. Јер, такозвана „руска“ пројекција изгледа Старог континента, коју су у Србији, али и целом региону, многи узели за озбиљно као да је у најмању руку званично саопштење из Кремља, је ништа друго до подметачина из пропагандне кухиње Запада!

По овој прогнози, до 2035. године, Косово ће се припојити Албанији, север Војводине ће постати део Мађарске, а Босну и Херцеговину ће Србија поделити са Хрватском, али ће добити само источни део Републике Српске. Као извори за овакве тврдње, наводе се ЦИА, руска обавештајна служба, али и отац модерне спољне политике САД Збигњев Бжежински.

Права истина је да је ова „пројекцију“ објављена сајту извесног Украјинца Павела Никоненка – „Обозреватељ“. Портал је близак западном утицају, са изразито антируским ставом. Аутор није изнео никакве доказе или изворе који поткрепљују овакву геополитичку прогнозу.

Такође, никакви Руси се не помињу као аутори прогнозе.

Интересантно, руски таблоид „Експрес“ је спорну пројекцију објавио још у јулу прошле година, да би, из непознатих разлога, ова вест тек претходних дана осванула у Србији. Поставља се питање да ли је „Европа 2035“ ипак са намером лансирана из одређене пропагандне кухиње?

Медији на Западу ову вест нису ни поменули, али она можда њима није ни намењена. Не треба заборавити да је још седамдесетих година прошлог века у јавност пуштена мапа Европе 2021. године, која се добрим делом и обистинила. У њој је тада најављен распад Совјетског савеза и Југославије, стварање Велике Албаније, зелене трансверзале, повратак османизма…

Ако се зна да је разбијање Југославије био зацртани пројекат, јасно је да се овим мапама најављују будући догађаји и аспирације великих сила. Наравно, извори оваквих пројекција морају да буду меродавни. Некада су их правиле тајне службе, па је често најважније и ко их објављује.

Поред „беле” пропаганде, у облику пласирања одређених вести и мапа будућности, постоји и такозвана црна пропаганда, када високи политички представник отворено крене у хајку на неку другу земљу.

Пример за то је изјава Хилари Клинтон да је недопустиво да Русија, земља са око 150 милиона становника контролише највећи део светских ресурса. Ипак, и поред свих притисака, Русија је поново постала суперсила и нема сумње да је Балкан поново постао интересна сфера Москве.

(Србин.инфо)