Прочитај ми чланак

Притисци: Николић разговарао Филеом (ЕУ), током дана код папе и са Бајденом (САД)

0

Tomislav-Nikolic-(Танјуг)
Председник Србије Томислав Николић разговараће данас поподне у Риму са потпредседником САД Џозефом Бајденом, на иницијативу америчке стране, а уочи састанка је изјавио да очекује добар разговор, али не и притисак по питању Косова и Метохије.

„Очекујем разговор. Сви који ме познају, а они који се баве политиком ваљда ме познају, знају да поштујем сваког саговорника, а да са мном нема разговора на начин који није пристојан.

Сваки притисак, о којем ви говорите, сматрао бих непристојним начином разговора“, рекао је Николић новинарима, који су питали да ли очекује да Бајден приликом данашњег састанка затражи од њега „шире уступке“ Србије у дијалогу с Приштином.

Николић је рекао да је састанак са Баједном договорен на иницијативу САД, а да су повољне околности то што ће и он и амерички потпредседник бити у Риму поводом беатификације новог поглавара Римокатоличке цркве.

Према информацијама Танјуга, Николић и Бајден састаће се у Риму касније поподне.

У делегацији Србије биће и министар спољних послова Иван Мркић и саветник председника Марко Ђурић.

У америчкој делегацији биће Бајденов саветник за безбедност Џејк Саливен, заменица државног секретара за ЕУ и Западни Балкан Кетлин Доерти, специјални саветник потпредседника за Европу и Русију Чери Денијелс, и директор безбедносне службе за Балкан Марк Флеминг.

Председник Србије Томислав Николић пренео је данас европском комесару за проширење Штефану Филеу став Београда да је Србија заслужила да добије датум почетка преговора са ЕУ.

„Изнео сам став да је Србија учинила много и да је отворена да учини још више, и да оправдано сматра да треба да отпочне преговоре са ЕУ, као држава која жели да буде члан и из тога извуче и обавезе и привилегије“, рекао је председник Николић на заједничкој конференцији за новинаре са Филеом.

Према његовим речима, Србија је отворена за континуиран дијалог са ЕУ, и чини све како би Европска комисија могла националним парламентима држава чланица да упути позитивне препоруке.

Филе: Од напретка са Приштином зависи датум
Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је данас у Београду да ће добијање датума о почетку преговора Србије са ЕУ у јуну зависити од испуњавања реформи и видљивог и одрживог напретка у нормализацији односа с Приштином.
„Заједно са (високом представницом ЕУ) Кетрин Ештон подржавамо аспирације Србије и желимо да успе у европским напорима“, рекао је Филе новинарима после састанка с председником Србије Томиславом Николићем.
Николић је истакао да је Србија спремна за сваку врсту дијалога с ЕУ и да непрекидно ради на томе да закључак у извештају Европског савета буде позитиван како би Србија добила датум за почетак преговора.

Николић је нагласио да Филеа дочекује као пријатеља и политичара који је много помагао Србији у досадашњем току евроинтеграција, и да га је, осим са током реформских процеса, информисао и о току дијалога са Приштином.

„Комесар Филе данас има потпунију слику о свему овоме. Обићи ће и Приштину па нека му тамо и представници институција из Приштине кажу шта они мисле о дијалогу, који је са наше стране почео потпуно искрено и са жељом да се овај простор уреди и осигура мир, безбедност и просперитет“, казао је Николић.

Он је објаснио да не постоји разлика у порукама које он и премијер Ивица Дачић упућују поводом дијалога са Приштином, и да ће, уколико тај дијалог „запне“, обојица то саопштити грађанима.

„Нема никаквих разлика у изјавама премијера и председника државе, изузев у томе да сам исказивао оптимизам да може позитивно да се одговори на резолуцију наше скупштине, а премијер, пошто има више контаката са Приштином, да то неће ићи лако“, рекао је Николић.

Председник је објаснио да Србија у дијалогу не може да учини ни више ни мање од онога што је садржано у резолуцији Скупштине Србије и да, како би до договора дошло, друга страна треба да попусти.

„У случају негативног одговора (на Резолуцију парламента), рачунајте да ћемо премијер и ја саопштити да су преговори запели, и то не зато што Србија није попустила, јер Србија јесте попустила“, објаснио је Николић.

Он је истакао да је, за разлику од својих претходника, који су се крили иза Устава или нижих државних чиновника, платформом коју је начинио уложио своју политичку карјеру у решавење косовског проблема.

„Изненађења из државног врха неће бити и слабе карике у том тиму нема“, поручио је Николић.