Прочитај ми чланак

„Притисак из Хага, да одговоре како само Срби умиру тамо“

0

Београд -- Министар правде у техничком мандату Никола Селаковић каже да је захтев Хага за промену закона, како би се изручило троје радикала, притисак на нашу земљу.

Haski tribunal

Он је нагласио да се закон неће мењати зато што то међународни трибунал тражи.

„Тај захтев је неуобичан и покушај својеврсног притиска. Не сећам се да је Хашки трибунал исто то тражио када су Француска и САД одбијале да поступе по њиховим захтевима због ометања правде и вређања суда“, рекао је Селаковић за РТС.

Он је подсетио да је Хашки трибунал надлежан за оно што му је прописао Статут који је донео Савет безбедности УН, односно за корпус крвичних дела за које може да изриче казне затвора.

„Наш Закон о сарадњи са Хашким трибуналом донет је уз најтешњу сарадњу са међународним круговима и представницима међународне заједнице“, подсетио је Селаковић и додао да је неприхватљиво да од међунариодног трибунала стиже захтев за промену закона.

Упитан да ли ће се закон мењати он је рекао да закон може да се мења, али да се неће мењати зато што тражи и налаже Хашки трибунал.

„Ми смо тражили од Хашког трибунала да тај предмет уступи нашем судству и они су то одбили. Показали смо добру вољу“, рекао је технички министар и додао да Србија од трибунала није добила одговор како само Срби умиру у хашким казаматима.